More  Protopopul Tincu, condus pe ultimul drum

  tincu1

  Părintele protopop Alexandru Tincu şi-a luat ieri rămas bun de la familie, rude, prieteni şi cunoscuţi şi a fost condus pe ultimul drum de circa o mie de credincioşi sătmăreni. Slujba specială de înmormântare a avut loc în Catedrala Ortodoxă “Adormirea Maicii Domnului”, fiind oficiată de PS Iustin Sigheteanu, episcopul vicar al Maramureşului şi Sătmarului, alături de un sobor format din peste 70 de preoţi. La prohod au participat şi primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica, însoţit de viceprimarul Radu Roca.

  Prohod cu peste 70de preoţi
  Sicriul cu trupul neînsufleţit al părintelui protopop Alexandru Tincu a fost aşezat în naosul Catedralei Ortodoxe “Adormirea Maicii Domnului” chiar sub policandru, fiind înconjurat de soţia, copiii şi nepoţii săi. La intrarea în biserică, credincioşii îşi prezentau condoleanţele familiei îndoliate şi rosteau câte o rugăciune. PS Iustin Sigheteanu s-a recules preţ de câteva momente la sicriul celui trecut în eternitate şi a rostit o rugăciune. Printre preoţii participanţi la slujba de înmormântare s-au aflat şi părintele vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului, Vasile Augustin, protopopul ortodox de Carei, Marian Crainic, protopopul greco-catolic de Satu Mare, Dumitru Roman, şi protopopul romano-catolic de Satu Mare, Ioan Roman. În total, la această slujbă de înmormântare au participat peste 70 de preoţi de pe tot cuprinsul judeţului Satu Mare.
  Treptat, până la ora începerii slujbei de înmormântare, Catedrala Ortodoxă s-a umplut de oameni, peste o mie de credincioşi sătmăreni, şi nu numai, venind să asiste la slujba de înmormântare şi să-l conducă pe ultimul drum pe cel ce a fost părintele protopop Alexandru Tincu.
  Făcând parte din cler, prohodul părintelui Tincu a fost mai lung şi mai diferit decât cel oficiat pentru un mirean de rând, fiind citite în total cinci apostole şi cinci evanghelii, faţă de câte una în cazul credincioşilor mireni.

  tincu2

  PS Iustin: “A fosto onoare să slujescalături de părintele Tincu”
  “Clopotele Catedralei Ortodoxe Adormirea Maicii Domnului au sunat azi mai altfel, mai întristate decât de obicei, dând de veste că un vrednic slujitor al Bisericii Ortodoxe Române s-a mutat la ceata slujitorilor din ceruri”, şi-a început predica PS Iustin Sigheteanu. Continuând, înalta faţă bisericească a mai arătat că părintele Alexandru Tincu a trecut la cele veşnice la vârsta de 72 de ani, după ce a dedicat slujirii lui Dumnezeu 49 de ani din viaţă, la bisericile din Iojib, Sătmărel şi municipiul Satu Mare. De asemenea, timp de 15 ani a fost protoiereul Protopopiatului Ortodox de Satu Mare.
  “Când pleacă un preot, pleacă un soldat de pe frontul duhovnicesc de salvare a omenirii. Azi ne despărţim de părintele Alexandru Tincu, un prestigios protoiereu, cu o activitate culturală deosebită şi o ţinută preoţească demnă.
  A fost o onoare să slujesc lui Dumnezeu alături de părintele Alexandru. Fie ca Hristos să-l aşeze în ceata slujitorilor din ceruri pentru a-şi continua şi acolo activitatea sa preoţească”, a spus în predica sa PS Iustin Sigheteanu.
  Apoi părintele Vasile Augustin a dat citire bibiografiei protopopului Alexandru Tincu şi a cerut iertăciunile de la familie, rude, prieteni şi cunoscuţi. De asemenea, PS Iustin a transmis şi condoleanţele ÎPS Justinian Chira, care nu a putut fi prezent la înmormântare.

  Înmormântat încimitirul de lângă gară
  La final, sicriul cu trupul neînsufleţit al părintelui protopop Alexandru Tincu a fost scos din catedrală şi, după ce a fost înconjurat lăcaşul de cult, cortegiul funerar, format din peste o mie de persoane, s-a îndreptat încet spre cimitirul ortodox de lângă gară. Pe tot traseul, sătmărenii întâlniţi la trecerea cortegiului funerar se opreau şi-l petreceau cu privirea pe cel ce vreme de 15 ani a fost protopop ortodox de Satu Mare.
  Părintele protopop Alexandru Tincu a fost înmormântat lângă fostul protopop ortodox de Satu Mare, Traian Pilca. Apoi, familia Tincu i-a invitat pe toţi credincioşii la pomană.

  Florin Dura

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE