More

    Scad creditele la bănci, scad şi restanţele

     banci

    Dacă din 2008, de când a început criza economică, restanţele sătmărenilor la plata creditelor la bănci a crescut în continuu, în acest an s-a înregistrat, pentru prima dată, o reducere a acestora. Mai mult decât atât, şi valoarea totală a creditelor cunoaşte o uşoară descreştere. Asta înseamnă că sătmărenii au devenit mai conştiincioşi şi-şi plătesc creditele, însă este posibil şi ca băncile să-şi fi recuperat o parte din credite prin punerea sub sechestru a bunurilor oferite ca şi garanţie la acordarea creditelor.

    Uşoară scădere a valorii creditelor
    De la începutul acestui an, în judeţul Satu Mare se constată o uşoară scădere a valorii creditelor, atât a celor în valută cât şi a celor în moneda naţională. Astfel, potrivit datelor furnizate de Banca Naţională a României, la finele anului 2012, valoarea totală a creditelor înregistrate în Satu Mare se ridica la 2.589,6 milioane de lei, în timp ce la finele lunii mai, valoarea acestora se cifra la 2.484,1 milioane de lei, în scădere cu 105,5 milioane de lei.

    La creditele în lei, a fost înregistrată o scădere cu 47 de milioane de lei, de la 946,1 milioane lei, la finele anului trecut, la 899,1 milioane de lei la sfârşitul lunii mai. O scădere şi mai mare a fost înregistrată la valoarea creditelor în valută. Astfel, dacă la sfârşitul anului trecut valoarea acestora se cifra la 1.643,5 milioane de lei, la finele lunii mai valoarea acestora a ajuns la 1.585 milioane de lei, adică cu 58,5 milioane de lei mai puţin.

    Potrivit reprezentanţilor bancari, acest lucru s-a întâmplat din două motive. Fie sătmărenii au devenit mai conştiincioşi şi şi-au achitat o parte din creditele avute, fie băncile şi-au recuperat aceste credite punând sub sechestru bunurile oferite ca şi garanţie la semnarea contractului de creditare.

    Au scăzut şi restanţele
    Demn de remarcat este şi faptul că, tot în acest an, a scăzut şi valoarea restanţelor sătmărenilor la bănci. Dacă la sfârşitul anului 2012 aceste restanţe se cifrau la 323,9 milioane de lei, la finele lunii mai a acestui an acestea au scăzut cu exact 6 milioane de lei, ajungând la 317,9 milioane de lei. Astfel, restanţele la creditele în lei au scăzut cu 800.000 de lei, de la 136,6 milioane de lei în 2012, la 135,8 la finele lunii mai. Şi mai semnificativă este scăderea restanţelor la creditele în valută, de la 187,3 milioane la sfârşitul anului trecut, la 182,1 milioane de lei la finele lunii mai, adică cu 5,2 milioane de lei.

    Comparativ cu situaţia restanţelor la credite a judeţelor vecine, Satu Mare stă foarte bine. Spre exemplu, potrivit, BNR, restanţele bihorenilor sunt de 864,5 milioane de lei, ale maramureşenilor de 482 milioane de lei, iar ale sălăjenilor de 410,5 milioane de lei.

    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE