More


  Tabără de creație la Doba

  - Advertisement -

      Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj organizează cea de-a doua ediție a Sesiunii de creație Szabo Vilmos, cu participarea unor artiști plastici din județul Sălaj.
  În virtutea unei colaborări fructuoase între instituția Primăriei Dobrin, în calitate de gazdă, a Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, în calitate de organizator și finanțator exclusiv, respectiv a Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău, ca partener, sesiunea de creație are loc în perioada 9-16 august 2013, în satul Doba, din comuna Dobrin.
  Scopul unui astfel de proiect artistic este sprijinirea creației artistice autohtone și a artiștilor locali, de data aceasta a celor organizați într-un grup mai restrâns cu o activitate comună în domeniu vreme de mai bine de 15 ani, artiști care s-au alăturat persoanei și viziunii artistului plastic zălăuan Szabo Vilmos ca și colegi de breaslă dar și ca prieteni. Tocmai din acest motiv această sesiune de creație poartă numele pictorului Szabo Vilmos.
  Dar spiritualitatea artistului se reflectă și în specificul demersului de creație care urmărește concepția artistului susnumit potrivit căreia documentarea și exprimarea artistică pot valorifica, într-un mod creativ și reconstitutiv prin interpretări personale, toposurile de bază a unei lumi aproape pierdute cu valoare de patrimoniu cultural național. Adică tot ceea ce a fost (și pe alocuri mai este) cultura tradițională rurală. Astfel motivele principale ale acestui anturaj specific al vieții care este satul, adică aspectele arhitecturii populare, accesoriile de natură uzuală sau decorativă ale gospodăriilor folosite atât în casă cât și în anexele gospodărești sau aferente îndeletnicirilor specific rurale (agricultură, viticultură sau creșterea de animale), se vor restructura în compoziții artistice cu valoare de simbol sau ca forme pur plastice deosebit de expresive într-o abordare artistică suprarealistă sau realistă, postimpresionistă și expresionistă, chiar abstractă sau geometrizantă, în diverse tehnici artistice: pictură în ulei, acuarelă, pastel, tuș, desen în creion etc.
  Totodată, proiectul vizează și crearea unui fond artistic: toți participanții vor dona câte o creație de artă plastică Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj cu scopul dezvoltării colecției de artă contemporană a instituției. Proiectul va beneficia și de o valorificare expozițională în cadrul Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj realizat în colaborare cu specialiștii Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău în perioada 21-31 august.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  panouri fotovoltaice satu mare