Vax albina…? Se zice că pe vremuri, pe la începuturile a ceea ce ne-am obişnuit să numim perioada interbelică (anterioara perioadă interbelică, precizez), această expresie ar fi fost parte a unui slogan publicitar pentru o cremă de ghete care ar fi avut în compoziţie şi ceară de albine. Pe de altă parte, trecuta notorieritate a sintagmei Vax albina se datorează şi utilizării sale de către prozatorul Tudor Muşatescu, iar, ceva mai târziu – când tocmai eram pe cale aferată să o uităm –, o a doua tinereţe a trăit în urma pomenirii sale într-un celebră apariţie televizată a binecunoscutului actor de comedie Dem Rădulescu. Acum – ce-i drept, e drept – (încă) regretatul „Biban“ a folosit-o sub forma Vax albina, crema puca, însă fără ca aceasta să-i atenueze cumva văcsuirea. Fiindcă, nu se poate să nu admiteţi că Vax albina sună altfel decât, să zicem, mai răspânditul Fix-pix, care vrea să descrie cam aceeaşi stare de lucruri.
Nu de alta, dar astăzi – de regulă însoţită de un semn de exclamare – Vax albina are doar semnificaţia de inutil, fără valoare, lipsit de importanţă ş.a., cam ceea ce se înţelege şi prin argoticele vax! şi zexe!
Prin urmare – şi efect al acestor desluşiri –, sintagma dătătoare de titlu, Vax, albina!, ni se arată ca neînsemnând altceva decât Aiurea, albina!
Introducerea de mai sus (aproape) nepermis de întinsă este determinată de ştirea de e-presă intitulată „Dispariţia albinelor ar putea genera o criză uriaşă: pagube de MILIARDE de dolari“ şi deschisă printr- un chapeau incitant: „Albinele nu produc doar miere, existenţa lor fiind crucială pentru industria alimentară globală. O treime din ce consumăm depinde de polenizarea realizată de albine, scrie Business Insider.“
[…] „Numărul coloniilor de albine deţinute de crescători a început să scadă la nivel mondial pe fondul creşterii bolilor care afectează insectele, dezvoltarea paraziţilor sau dispariţia inexplicabilă a familiilor de albine din stupi. În plus, experţii vorbesc şi despre instalarea stresului în cazul albinelor transportate în fiecare an câteva sute de kilometri pentru a poleniza diferite zone“, precizează Alina Stan, semnatara articolului, e-publicat pe http://www.wall-street.ro (în 30 iunie a.c.), din care am citat pe sărite, contribuind doar prin asezonare cu diacritice.
Aşadar, prefigurata pieire a albinelor ar fi pricinuită de boli, paraziţi şi stres, precum şi de dispariţia familiilor din stup, aceasta din urmă, spre deosebire de cele anterioare, fiind apreciată ca inexplicabilă.
După cum bine vedeţi, despre faptul – absolut lăudabil! – că, de la 1 decembrie a anului în curs, „Comisia Europeană (CE) va restricţiona temporar […] folosirea a trei dintre cele mai populare (sic!) pesticide din cauza temerilor legate de pericolul pe care îl reprezintă acestea pentru viaţa albinelor“, cu toate că ştirea e de pe la sfârşitul lui aprilie curent, în e-scrierea de mai sus nu se pomeneşte nimic. Pentru a nu afecta popularitatea restricţionatelor pesticide, pe semne…
Astfel, noroc cu corespondenţa CE a Agerpres (http://www.agerpres.ro), care, în afara celor de mai sus, ne mai spune că „un număr de 15 state membre au votat pentru introducerea restricţiei, opt state membre au votat împotrivă, iar alte patru ţări s-au abţinut la votul din Comitetul de apel care a examinat chestiunea […] Potrivit unor surse diplomatice europene, România se află printre statele care nu şi-a schimbat poziţia faţă de votul precendent, votând împotriva introducerii restricţiilor. Potrivit aceloraşi surse: „în Comitetul de apel a existat o discuţie contradictorie asupra studiilor ştiinţifice prezentate de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA), unele state prezentând concluzii diferite ale unor cercetări în domeniu.“
Vax, albina?
Mai vorbim… De fapt: iulie, vorbim…
Ovidiu Mica