Premierul Ponta a cerut miniştrilor Muncii, Finanţelor şi Administraţiei ca până în toamnă să pregătească principiile noii legi a salarizării, adăugând că este nevoie de flexibilitate şi în aranjarea schemei de personal deoarece în prezent mai uşor poate fi schimbat un preşedinte decât un funcţionar. “În acest moment, că lucrezi de dimineaţa până seara sau că nu faci nimic, primeşti acelaşi salariu, iar dacă vreţi să sancţionaţi pe cineva, mai uşor schimbăm un preşedinte decât să schimbăm vreun funcţionar public de undeva”, a spus Ponta miniştrilor, în şedinţa de guvern.
Proiectul de buget pentru anul viitor va fi construit inclusiv pe baza indicatorilor din noua lege a salarizării. Raportul dintre limita minimă şi cea maximă a salariilor bugetarilor ar putea ajunge la 1-7, variantă propusă de premier, iar introducerea noii legi a salarizării va determina şi modificarea Legii funcţionarului public, astfel încât şefii de instituţii să aibă o mai mare “flexibilitate” în aranjarea grilei şi a schemei de personal.
Salariul minim în administraţie ar putea fi mai mare decât salariul minim brut pe economie, respectiv de 1.000 lei faţă de 800 lei, dar fără a depăşi anvelopa cheltuielilor de personal, de 7% din PIB. Agenţia Mediafax a anunţat, duminică, citând un document oficial, că salariile bugetarilor vor include atât o sumă fixă, dar şi o parte variabilă care va depinde de performanţele profesionale individuale ale angajaţilor, sistem care va fi reglementat prin noua lege a salarizării din sectorul public .