Ziua Imnului, marcată solemn la Satu Mare şi Careiimn1

Ziua Imnului Naţional al României a fost marcată ieri printr-o serie de manifestări organizate atât la Satu Mare, cât şi la Carei. Pe platoul din Piaţa 25 Octombrie din municipiul Satu Mare au avut loc momente muzicale şi intonarea Imnului de Stat în mai multe forme, iar preotul militar Cristian Silaghi a dat binecuvântarea poporului român şi a prezentat un scurt istoric al imnului. La Carei, a fost oficiat un Te-Deum şi a fost intonat Imnul României.

imn2

Program artistic la Satu Mare
La manifestările de la Satu Mare au fost prezenţi senatorul Pataki Csaba, prefectul Eugeniu Avram, preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef, vicepreşedinţii Mircea Govor şi Rudolf Riedl, primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica, viceprimarii Marcela Papici şi Radu Roca, şefi de instituţii publice deconcentrate, veterani de război şi simpli cetăţeni. După întâmpinarea prefectului Eugeniu Avram, a avut loc serviciul religios efectuat de preotul militar Cristian Silaghi, care ulterior a prezentat simbolistica versurilor Imnului Naţional al României.
Apoi, absolventul Liceului de Artă “Aurel Popp” şi câştigător a mai multor premii internaţionale, Alexandru Iuhas, a intonat Imnul de stat. În program au fost cuprinse mai multe momente muzicale susţinute de Grupul folk Emilian Onciu, de la Palatul Copiilor, coordonat de profesorul Sorin Berindei, de folkiştii Sorin Bălaj şi Ionel Bledea, care au cântat „Doamne, ocroteşte-i pe români” şi interpretul George Negrea, care a prezentat o compoziţie proprie. De asemenea, directorul Teatrului de Nord Satu Mare, Sorin Oros, a recitat poezia ”Doina” de Mihai Eminescu, iar actriţa Adriana Vaida a recitat ”Deşteptarea României” de Vasile Alecsandri. La final, Imnul Naţional al României a fost intonat de întreaga asistenţă acompaniată de fanfara din Cămin.

Moment solemn la Carei
La Carei, manifestările prilejuite de această sărbătoare au avut loc la Monumentul Ostaşului Român, momentul solemn fiind organizat de Direcţia de Cultură, Sport şi Turism a municipiului. Evenimentul a debutat cu intonarea Imnului Naţional, după care directorul instituţiei organizatoare, Bogdan Georgescu, a evocat un scurt istoric al imnului.
Preoţi din cadrul Protopopiatului Ortodox Carei au oficiat un Te Deum, iar referentul Centrului Cultural, Adrian Ştefănuţi, a recitat o poezie. La eveniment au participat şi membrii Ansamblului Ceatăra, îmbrăcaţi în straie populare.

Florin Dura

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts