More

    Altar de vară sfinţit la Santău

    Santau

    Sute de credincioşi s-au adunat sâmbătă la Santău pentru a participa la slujba de sfinţire a altarului de vară, construit pe locul unei foste mănăstiri. Slujba a fost oficiată de un sobor de preoţi, în frunte cu arhiereul vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului, PS Iustin Sigheteanul. Cu această ocazie, a fost lansată şi prima monografie a locului şi au fost acordate distincţii de onoare pentru cei care, în numele credinţei, au realizat ceva pentru comunitate. La eveniment au participat şi deputaţii Ovidiu Silaghi şi Giorgian Pop, preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, şi viceprimarul municipiului Satu Mare, Marcela Papici.
    Slujba de sfinţire a altarului de vară, ridicat pe locul unei foste mănăstiri, a fost oficiată de PS Iustin Sigheteanu, în fruntea unui sobor de peste 20 de preoţi. Arhiereul vicar a lăudat iniţiativa construirii acestui altar, mai ales acum “când pericolul musulman pândeşte creştinismul, mai cu seamă creştinismul occidental”. În cuvântare, PS Iustin Sigheteanul a ţinut să menţioneze importanţa oamenilor politici în apărarea creştinismului, religia creştină fiind o moştenire care ar trebui menţionată în Constituţia Europeană.
    Pentru implicarea sa deosebită pe plan religios, cultural, patriotic şi social pe aceste meleaguri, PS Iustin Sigheteanul a primit titlul de cetăţean de onoare al comunei Santău din partea primarului Marinel Rotaru. Înalta faţă bisericească, la rândul său, a ţinut să îi ofere preotului paroh, Vasile Perşe, Gramata Episcopală pentru încununarea celor 30 de ani de slujire pilduitoare şi pentru înălţarea altarului de vară. Cu acest prilej a fost lansată şi prima monografie a locului scrisă de un fiu al satului, Vasile Pop. Cartea cuprinde cele mai importante momente ale istoriei locului, dar şi a oamenilor care i-au adus cinste. Iniţiativa de a scrie acestă carte aparţine preotului paroh Vasile Perşe. “Santăul trebuie scos din anonimat, iar această carte ar putea fi primul pas spre acest lucru”, a arătat preotul Perşe.
    La construirea altarului au participat câţiva credincioşi ai Parohiei Santău, care din puţinul lor au dorit să facă ceva pentru cei care acum 431 de ani au apărat credinţa locului. Acest altar are rolul de a marca locul unde acum patru veacuri exista o mănăstire de monahi şi care a dispărut în urma războaielor interconfesionale. O dată pe an, de sărbătoarea Sfântului Proroc Ilie Tezviteanul, va fi oficiată aici o slujbă pentru a da o nouă semnificaţie locului numit Dealul Mănăstirii, Sfântul Proroc Ilie fiind şi ocrotitorul comunei.
    Alexandra Ardelean

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE