More

  Ban Ki-moon avertizează asupra unor CONSECINŢE GRAVE în cazul utilizării armelor chimice în Siria: “Este o crimă împotriva umanităţii”

  ban-ki-moon-2011-2-4-7-10-11

   

  Utilizarea armamentului chimic în Siria, în cazul în care va fi dovedit, va constitui “o crimă împotriva umanităţii” care va avea “consecinţe grave”, a declarat vineri secretarul general al ONU Ban Ki-moon la Seul, unde efectuează o vizită.

  “Orice utilizare a unor arme chimice, oriunde ar avea loc şi oricare ar fi circumstanţele, ar încălca dreptul internaţional. O asemenea crimă împotriva umanităţii ar avea consecinţe grave pentru cel care a comis-o”, a declarat el.

  “Este o sfidare gravă pentru comunitatea internaţională în ansamblul său şi pentru umanitatea pe care o avem în comun, cu atât mai mult cu cât s-ar fi întâmplat în timp ce misiunea experţilor ONU se afla în ţară”, a adăugat secretarul general.

  “Nu mă pot la gândi la vreun motiv întemeiat pentru care vreuna dintre părţi – Guvernul sau forţele opoziţiei – refuză ocazia de a căuta adevărul în acest caz”, a spus el.

  Opoziţia siriană a acuzat miercuri regimul că a ucis peste 1.300 de persoane cu arme chimice în apropiere de Damasc, sprijinindu-se pe foarte numeroase înregistrări video cu victime civile, difuzate pe Internet. Guvernul dezminte în mod oficial.

  Comunitatea internaţională, dar şi organizaţii cu activitate în domeniul drepturilor omului, reclamă ca experţii ONU aflaţi în Siria să verifice la faţa locului acuzaţiile opoziţiei.

  Preşedintele francez François Hollande a evocat joi o “utilizare probabilă a unor arme chimice”. Statele Unite nu sunt în măsură “pentru moment” să spună cu certitudine dacă s-a recurs la arme chimice, potrivit Departamentului de Stat.

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE