More

  Cabinete stomatologice şcolare, cu ţârâita

  cabinet

  Primăria municipiului Satu Mare continuă programul de organizare a unor cabinete stomatologice în incinta şcolilor din municipiu. O hotărâre a Consiliului Local a alocat aproape 130 de milioane lei pentru acest program, dar banii sunt insuficienţi pentru amenajarea cabinetelor şi dotarea acestora cu toate cele necesare, astfel încât conducerea primăriei încearcă să găseasă surse alternative de finanţare, în timp ce proiectul va intra în linie dreaptă chiar şi cu resurse puţine.
  Viceprimarul municipiului Satu Mare, Marcela Papici, a precizat că pentru început fondurile existente permit doar o investiţie minimală pentru amenajarea acestor cabinete medicale. “Avem o parte din suma cu care putem să facem cât de cât ceva. Am avut diverse discuţii cu oameni implicaţi în acesta domeniu, am identificat şi locaţiile care s-ar preta pentru cabinete stomatologice şcolare. Pentru început, investiţia ar fi una minimală pentru că bugetul nu ne permite. Vrem să vedem dacă avem posibilităţi de completare a bugetului”, a precizat viceprimarul Papici.
  Pentru început au fost identificate locaţiile care ar putea cel mai bine să îi deservească pe elevi, luând în calcul şi faptul că aceste cabinete trebuie să ofere asistenţă tuturor elevilor din municipiu. Cele mai importante acţiuni vor fi cele de prevenire cu rolul de a educa şcolarii cu privire la importanţa igienei dentare.
  Pe de altă parte, preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti, Flaviu Simu, se arăta nemulţumit de faptul că şcolile din Satu Mare nu dispun de cabinete stomatologice, declarând, în cadrul unei conferinţe de presă de la începutul lunii mai, că autorităţile locale nu doresc amenajarea cabinetelor medicale stomatologice în şcoli. Mai mult decât atât, în municipiul Satu Mare nu mai există niciun cabinet de stomatologie infantilă, astfel că tinerii nu au unde să-şi trateze afecţiunile la dinţi. “O să devenim o ţară de ştirbi”, spunea la acea dată dr. Simu. Cu aceeaşi ocazie, dr. Simu a reamintit că în judeţ există un singur cabinet stomatologic şcolar de stat, la Colegiul Traian Vuia, la peste 70.000 de elevi cu vârsta de până la 14 ani. Acesta a prezentat Hotărârea Consiliului Local Satu Mare din 31 mai 2012 prin care s-a aprobat înfiinţarea cabinetelor şcolare, dar care încă, cel puţin până la acea dată, nu a fost pusă în aplicare.

  Florin Dura

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE