More

  Colaborare fructuoasă între judeţul Satu Mare şi districtul german Darmstadt

  district

  Aflat într-o vizită de două zile în judeţul Satu Mare în fruntea unei delegaţii germane, prefectul districtului Darmstadt-Dieburg, Klaus Peter Schellhaas, a promis ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că districtul pe care îl conduce va ajuta la dezvoltarea economică a judeţului nostru precum şi la dezvoltarea aeroportului sătmărean. De asemenea, au fost puse bazele unui schimb de experinţă între şcoala de asistente medicale din Satu Mare şi cea din Darmstadt-Dieburg şi a înfrăţirii între judeţul Satu Mare şi districtul german.

  Multe lucruri în comun
  La conferinţa de presă de ieri, în afară de Klaus Peter Schellhaas au mai participat şi managerul spitalului din Darmstadt-Dieburg, Christian Keller, şi întreaga delegaţie germană, iar din partea judeţului Satu Mare au fost prezenţi subprefectul Cristian Sasu, preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, vicepreşedintele Mircea Govor, primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica, şi viceprimarul Radu Roca. La întâlnirea cu presa a fost prezent şi cunoscutul artist prof. dr. Johan Şofron, originar din Soconzel, cel care a mijlocit întâlnirea de la Satu Mare.
  După ce Cristian Sasu i-a prezentat pe oaspeţi, preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, a precizat că vizita delegaţiei germane vine ca răspuns la vizitele anterioare făcute în districtul Darmstadt-Dieburg de primarul Dorel Coica şi de el personal, mulţumindu-i lui Johan Şofron, cel care a mijlocit aceste vizite. De asemenea, a mai adăugat că în urma vizitei făcute în Germania, a constatat că judeţul Satu Mare şi districtul Darmstadt-Dieburg au multe lucruri în comun, că ambele administraţii sunt interesate de dezvoltarea sistemului de sănătate, de a dezvolta colaborarea mediului de afaceri, adăugând că Sătmarul are un aeroport care poate înlesni legătura dintre sătmăreni şi germanii din acest district, avându-se în obiectiv o cursă între Satu Mare şi Frankfurt. De asemenea, a apreciat modelul de management al spitalului din Darmstadt-Dieburg. Apoi a mai spus că pe parcursul celor două zile cât va sta la Satu Mare, delegaţiei germane îi va fi prezentat potenţialul turistic al judeţului nostru şi investiţiile germane în judeţ. “Văzând că avem atâtea lucruri în comun, am lansat propunerea înfrăţirii între Darmstadt-Dieburg şi judeţul Satu Mare”, a mai spus Ştef.
  Primarul Dorel Coica a afirmat că au fost puse bazele unei colaborări între Şcoala Postliceală de Stat de Asistente Medicale din Satu Mare şi şcoala similară din districtul german, astfel încât absolvenţii şcolii sătmărene să poată lucra în spitalele din Germania.

  Cooperare în domeniul sănătăţii
  Prefectul districtului Darmstadt-Dieburg, Klaus Peter Schellhaas, a precizat că în urma acestor vizite s-au pus bazele unei cooperări în domeniul sănătăţii şi vor fi organizate schimburi de experienţă între sătmăreni şi germani. De asemenea, a mai spus că este foarte importantă dezvoltarea economică a judeţului nostru şi că districtul Darmstadt-Dieburg va ajuta Sătmarul din acest punct de vedere. “Este important să dezvoltăm industria, învăţământul, sănătatea, dar toate acestea se reduc, în cele din urmă, la oameni, care trebuie să aibă legături între ei. Aeroportul din Satu Mare este foarte important pentru că în acest fel libera circulaţie între Satu Mare şi Darmstadt-Dieburg va fi mai facilă. Vom ajuta la dezvoltarea judeţului dumneavoastră”, a mai spus Klaus Peter Schellhaas.
  De asemenea, prefectul districtului german a mai adăugat că ideea de înfrăţire este foarte bună şi că Europa are nevoie atât de Satu Mare, cât şi de Darmstadt-Dieburg.

  Florin Dura

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE