Crima de lângă Pomi, comisă de mai mulţi autoriparchet-satu-mare-procuror-

Tatăl şi fiul ale căror cadavre au fost găsite marţi seara într-o maşină incendiată, la marginea localităţii Pomi, au fost ucişi de cel puţin doi autori, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Satu Mare, Dumitru Miclea. Ancheta este complexă, fiind îngreunată de faptul că victimele nu provin din judeţul Satu Mare. Anchetatorii au mai multe piste, mergând în special pe varianta jafului. Probabil că numeroasele probe colectate din maşina incendiată vor oferi indicii suficiente pentru identificarea autorilor.

Anchetă îngreunată de provenienţa victimelor
După ce a prezentat modul în care autorităţile au fost sesizate despre găsirea maşinii incendiate şi apoi a cadavrelor de sub bancheta din spate, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Satu Mare, Dumitru Miclea, a declarat că autopsia a stabilit că tatăl şi fiul au decedat în urma loviturilor aplicate. “Cadavrele prezentau urme evidente de violenţă, multiple lovituri la nivelul capului şi secţionări la nivelul gâtului”, a declarat prim-procurorul Miclea. “Având în vedere natura leziunilor, a reieşit că a fost vorba de către doi autori”, a adăugat sursa citată. Medicul legist a mai stabilit că ambele victime au suferit şoc hemoragic în urma loviturilor primite.
Potrivit prim-procurorului Miclea, ancheta în acest caz de omor deosebit de grav este complexă, fiind îngreunată de faptul că victimele nu provin din judeţul Satu Mare. Băiatul şi tatăl provin din judeţul Bistriţa- Năsăud, iar maşina era înmatriculată pe un ONG din acelaşi judeţ. Anchetatorii nu au reuşit deocamdată să elucideze nici motivul pentru care tatăl şi fiul ucişi cu sânge rece s-au deplasat la Satu Mare, locul în care a avut loc crima, respectiv modul în care autoutilitara cu cadavrele celor doi a ajuns pe câmp, între localităţile Pomi şi Aciua. “Familia nu a putut comunica motivul vizitei celor doi la Satu Mare, astfel încât deocamdată nu ştim mobilul crimei”, a declarat prim-procurorul Miclea.

Anchetatorii au mai multe piste
Anchetatorii iau în calcul mai multe piste. “Căutăm să alegem cele mai plauzibile piste pentru identificarea autorilor. Avem mai multe ipoteze. Pe unele le abandonăm, iar pe altele le aprofundăm”, a declarat prim-procurorul Miclea. Acesta a refuzat să spună dacă a fost găsită sau nu arma crimei. “Din autoutilitară s-au ridicat o sumedenie de probe care sunt în prezent analizate. Sunt probe de ordinul zecilor. Nu pot să vă dau detalii despre ce obiecte s-au ridicat. De asemenea, nu pot să vă spun dacă a fost găsită arma crimei, căci divulgarea unor asemenea date ar putea afecta mersul anchetei”, a spus Miclea.
Anchetatorii înclină să creadă că mobilul crimei l-a constituit jaful. “Bănuim că cei doi aveau bani asupra lor. În urma cercetării la faţa locului, asupra victimelor s-au găsit doar actele de identitate”, a declarat prim-procurorul Miclea. Acesta a refuzat să ofere informaţii în legătură cu cercul de suspecţi, afirmând doar că până în prezent nu a fost reţinută nicio persoană suspectată de uciderea celor doi bistriţeni.
Rezultatul autopsiei victimelor
Inspectoratul de Poliţie Judeţean Satu Mare a dat ieri publicităţii rezultatul autopsiei celor două victime. “În urma efectuării necropsiei celor două cadavre, în cauza de omor, care a avut loc marţi după amiaza în localitatea Aciua, comuna Pomi, a rezultat faptul că bărbatul de 39 ani prezenta plagă tăiată înţepată penetrantă a gâtului cu secţionare de vase sanguine, iar la examenul intern s-au constatat depuneri de funingine pe tractul respirator, limba şi mucoasa esofagului, care s-au putut produce în timpul vieţii prin inhalare de fum. În ceea ce priveşte pe minorul de 9 ani, s-a constatat şoc hemoragic ca urmare a unei plăgi tăiate profunde a gâtului cu leziuni de vase sanguine şi, de asemenea, fractură deschisă comunitivă cu dislocare a cutiei craniene cu dilacerare duro-cerebrală, care s-a putut produce prin loviri active repetate cu un corp dur, cu suprafaţa relativ mică de impact, putând fi şi ea cauza tanatogeneratoare”, se arată în comunicatul de presă al IPJ Satu Mare.

Crimă comisă cu sânge rece
Reamintim că în seara zilei de marţi, 6 august, în jurul orei 20.20, un fermier a găsit într-o autoutilitară incendiată pe un câmp, lângă satul Aciua, comuna Pomi, cadavrele unui bărbat de 39 de ani şi cel al fiului său, în vârstă de 9 ani, din Bistriţa. Ambii aveau urme de lovituri pe corp, iar criminalul a dat foc maşinii, vrând să distrugă dovezile, însă aceasta a ars doar în partea din faţă. Se pare că cele două victime au pornit spre judeţul Satu Mare luni dimineaţa, în căutarea unui loc în care să organizeze o tabără pentru copii orfani. Tatăl, Adrian Traian Blaga, care era pastor penticostal la Bistriţa, conducea un ONG denumit Asociaţia “Începuturi Noi” şi avea legături cu mişcarea Calvary Chapel. Băiatul, Timotei Blaga, a fost luptător la un club sportiv din Bistriţa. Acesta a fost anul trecut de mai multe ori la Satu Mare în pregătiri.

Szasz Lorand

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts