More

  D’ale Bac-ului

  O dată cu adierea sfârşitului de vară, prin ţară s-a apucat să bată şi vântul bacalaureatului de toamnă. Pe unii i-a bătut de mai să le lase vânătăi. E vorba de aceia prinşi că au încercat să treacă examenele cu fiţuici sau slujindu-se de alte metode de copiat, mai moderne. Ca la orice competiţie, din orice domeniu, şi la Bac e greu să te aştepţi să fie toţi concurenţii cinstiţi, însă nici nu poţi să nu te minunezi când vezi cu câtă nonşalantă stupizenie îşi taie unii craca de sub picioare.
  Spre exemplu, la un liceu din Năvodari s-a constatat, după vizionarea imaginilor înregistrate de camerele de monitorizare video, că, într-o clasă, au copiat toţi candidaţii mai puţin unul. Cu complicitatea supraveghetorilor, elevii şi-au transmis fiţuici şi ciorne de la unul la altul, de parcă ar fi schimbat cărţi de vizită. Ceva asemănător s-a întâmplat şi la un liceu din Constanţa. Cât de aiuriţi – eufemistic spus – a trebuit să fie cu toţii, candidaţi şi supraveghetori, ca să-şi fure singuri căciula, după ce s-a vorbit la nesfârşit de camere de supraveghere în sălile de clasă, puse tocmai spre a poticni copiatul? Trebuie să ai un curaj frate cu prostia ca să faci matrapazlâcuri la examen atunci când ştii că e şi Big Brother prin sală.

  Sau ce s-or fi aşteptat împricinaţii, ca între timp să se fi pus ceaţa pe ochii camerelor video? Chiar că-ţi vine să te cruceşti când vezi atâta nerozie.
  Un alt caz care atestă cât de mare e grădina lui Dumnezeu a fost cel al unui candidat de prin Brăila, care a intrat în sala de examinare cu telefonul mobil şi cu o cască fără fir. În vreme ce un amic îi dicta la telefon rezolvarea subiectelor, jupânul absolvent a făcut o apăsare greşită şi a pus aparatul pe speaker. Desigur, după ce şi-a dovedit iscusinţa cerebrală a fost poftit să-şi ia tălpăşiţa din sală.
  O fi de înţeles dorinţa unora de a-şi lua Bac-ul chiar şi la spartul târgului, adică în sesiunea de toamnă. Însă, decât să-l ia prin astfel de modalităţi stupide, mai bine îl lasă altora, să-l ia ei, poate că ştiu şi ce să facă, totuşi, cu el.

  Tiberiu Sabo

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE