More

  De pe băncile şcolii, direct în şomaj

  somaj1

  Unele şcoli din judeţ, s-au transformat în veritabile fabrici de şomeri. Numărul absolvenţilor înregistraţi ca şomeri este de 449, dintre care cei mai mulţi sunt absolvenţi de liceu sau şcoală postliceală. Aceştia nu vor putea beneficia de indemnizaţia de şomaj decât după 60 de zile de la depunerea dosarului. Din cauza numărului mare de absolvenţi înregistraţi ca şomeri, rata şomajului a crescut, comparativ cu luna iunie.

  Sătmăreni cu carnete de şomeri
  Situaţia absolvenţilor care nu îşi găsesc locuri de muncă este îngrijorătoare. Statisticile Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Satu Mare indică un total de 449 de absolvenţi înregistraţi ca şomeri, de la începutul anului până la momentul actual. Dintre cei înregistraţi, 34 sunt absolvenţii unor şcoli profesionale, 49 sunt încadraţi cu studii superioare, iar cei mai mulţi provin din învăţământul liceal şi postliceal, respectiv 362 de persoane.
  Din totalul celor înregistraţi ca şomeri, în intervalul 1 iunie – 9 august s-au angajat 24 de absolvenţi, dintre care 6 persoane cu studii superioare şi 18 absolvenţi ai învăţământului liceal şi postliceal. Momentan, în judeţul Satu Mare, beneficiază de indemnizaţie de şomaj un număr mic de absolvenţi, respectiv 21 de persoane.
  Datele furnizate de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă indică rata şomajului în creştere, în luna iulie înregistrându-se un procent de 4,11%, faţă de 4,08% în luna precedentă.
  Statistici naţionale alarmante
  Conform unui comunicat de presă remis de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, în luna iunie 2013 s-au înregistrat 3970 absolvenţi, dintre care 3404 persoane provin din învăţământul liceal şi postliceal, 466 din învăţământul primar, gimnazial şi profesional şi 100 de persoane din învăţământul universitar. Până la data emiterii comunicatului, în luna iulie 2013, s-au înregistrat 17.501 absolvenţi, dintre care 16.297 provin din învăţământul liceal şi postliceal, 364 din învăţământul primar, gimnazial şi profesional, iar 840 persoane din învăţământul universitar. Absolvenţii pot obţine indemnizaţie de şomaj dacă în termen de 60 de zile de la absolvire şi-au depus dosarul la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă din raza de domiciliu sau reşedinţă. Data absolvirii este data de întâi a lunii următoare celei înscrise pe diplomă sau, după caz, pe certificatul de studii eliberat de către instituţia de învăţământ, dacă în cuprinsul acestora nu se specifică în mod expres o anumită dată de absolvire. Indemnizaţia poate fi solicitată în cel mult 12 luni de la data absolvirii.

  Alexandra Ardelean

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE