Consiliul Local Beltiug şi Consiliul Judeţean Satu Mare, Asociaţia Podgorenilor Sfântul Orban şi Forumul Democrat German din Beltiug organizează azi prima ediţie a Festivalului Viei şi a Vinului de la Beltiug. Astfel, cei care doresc să deguste din vinurile produse în Satu Mare sunt aşteptaţi să participe la acest festival. Programul este foarte variat şi cuprinde atât recitaluri de muzică uşoară cât şi populară. Printre cei care vor urca pe scenă se numără interpreţii Ana Holdiş Pop, Nicolae Mureşan, Andreea Bălan şi Daggu Project.
Organizatorii festivalului, printre care primarul comunei Beltiug, Ioan Bartok-Gurzău, şi oficialităţile judeţene, vor participa azi la deschiderea oficială, care va avea loc la ora 12:00, după ce fanfara va intona Imnul României şi cel al Europei. Publicul va putea urmări pe scenă, în prima zi de festival, dansuri codreneşti, maghiare, germane şi ţigăneşti. Spre seară vor urca pe scenă modelele de la Gaby’s Models, Ansamblul Ceatăra din Carei şi Ana Holdiş Pop. Momentul culminant va fi show-ul Andreei Bălan şi al lui Petrişor Ruge, care sunt binecunoscuţi pentru atmosfera incendiară din concerte.
A doua zi a festivalului va începe cu un concurs de gastronomie, iar pe parcursul zilei vor urca pe scenă Nicolae Sabău, Petrică Mureşan, Nicolae Mureşan, Dancs Anamaria, iar seara va fi încheiată de concertul trupei din Berlin Daggu Project.
Cei care nu au maşină personală, dar doresc să asiste la sărbătoarea viei, pot merge cu mijloacele de transport în comun. Primarul comunei Beltiug a precizat că s-a convenit cu Transurban introducerea unei curse speciale pe ruta Satu Mare – Beltiug. “Am discutat cu primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica, pentru a introduce autobuze care să circule din oră în oră, cu plecarea de pe strada Cuza Vodă, să aibă oprire în Cartierul Soarelui şi la UNIO. Am primit asigurări că Transurban va introduce aceste curse începând cu ora 11.00. Preţul va fi modic pentru a se asigura acoperirea costurilor de carburanţi”, a conchis primarul comunei Beltiug, Ioan Bartok-Gurzău.
Participanţii vor plăti 7 lei pentru biletul de intrare, vor primi o brăţară şi un pahar de sticlă pentru a degusta un vin bun, între un dans popular şi un concert de muzică uşoară. Doritorii vor putea cumpăra meniul zilei în valoare de 15 lei şi care va include şi un pahar cu vin. Organizatorii speră să atragă turişti şi poate pe parcurs şi investitori, mai mult decât atât, aceştia doresc să realizeze demersurile în vederea introducerii zonei în patrimoniul UNESCO, având în vedere faptul că localitatea deţine recordul la numărul de pivniţe raportate la numărul de case şi are o tradiţie în producţia vinului de peste 1.000 de ani.
Alexandra Ardelean