More

  Informatorii şi dezinformatorii senatorului

  valer1

  Senatorul independent Marian Valer s-a înconjurat de tot felul de personaje dubioase, care i-au furnizat de-a lungul timpului numeroase informaţii şi documente secrete. Probabil că unele au fost adevărate, dar cele mai multe s-au dovedit a fi intoxicări crase. Cel mai cunoscut dintre aceste personaje este fostul jurnalist răpit în Irak, Ovidiu Ohanesian, cunoscut pentru obsesia sa faţă de teoriile conspiraţioniste şi faţă de serviciile secrete. Prin intermediul lui Ohanesian, recrutat pe post de consilier la cabinetul parlamentar, senatorul Marian a ajuns şi la fostul colonel Ionel Dragomir, dat afară din Serviciul de Informaţii Externe în 2005 pentru abateri grave, care prin natura fostei sale funcţii deţinea numeroase secrete de stat. Cine ştie cu câţi alţi ofiţeri de informaţii activi sau în rezervă a intrat în legătură senatorul Marian prin intermediul lui Ohanesian şi Dragomir şi ce alte informaţii secrete i s-au transmis pe această cale. Cireaşa de pe tort a constituit-o fostul locotenent Alexandru Gheorghe, recrutat de senator pe post de consilier, după ce a fost dat afară din Armată pentru că s-a alăturat manifestanţilor din Piaţa Universităţii purtând uniforma militară.

  Teoria conspiraţiei, molipsitoare
  Unul dintre personajele pitoreşti care l-au alimentat pe senatorul Marian Valer cu informaţii şi cu documente secrete este jurnalistul răpit în Irak în 2005, Eduard Ovidiu Ohanesian, pe care l-a şi angajat consilier la biroul său parlamentar. Ohanesian este adeptul teoriilor conspiraţioniste, iar după ce a început să vorbească vrute şi nevrute despre cazul răpirii din Irak a rămas fără slujbă, devenind un paria al breslei din care a făcut parte. În urma prieteniei cu Ohanesian, senatorul independent Marian Valer a devenit şi el adeptul teoriei conspiraţiei, ca să nu spunem a constipaţiei.
  Numeroase teorii conspiraţioniste ale jurnalistului Ovidiu Ohanesian au fost preluate de senatorul independent Marian Valer în declaraţiile politice şi în interpelările sale. Numai senatorul Marian şi consilierul său Ohanesian ştiu câte din acuzaţiile calomnioase ale demnitarului au fost formulate pe baza informaţiilor culese şi furnizate de jurnalistul răpit în Irak. Mai mult ca sigur că acuzaţiile aduse de senatorul Marian diverşilor săi adversari că ar fi informatori sau ofiţeri acoperiţi ai serviciilor secrete provin de la aceleaşi surse dubioase ale jurnalistului răpit.

  Ohanesian, sluga lui Marian
  Ovidiu Ohanesian a avut tot timpul din lume pentru a umbla după tot felul de informaţii secrete, căci activitatea sa la cabinetul senatorial era aproape egală cu zero. Potrivit spuselor lui Marian Valer, singura sarcină oficială a lui Ohanesian era ca, din când în când, să imprime declaraţiile politice şi interpelările pe care colaboratorii senatorului i le trimiteau prin email, respectiv să le depună la Senat. Acelaşi Marian Valer s-a plâns că nu poate să-i dea în mod oficial decât suma de o mie şi ceva de lei lui Ohanesian. Se pare că acesta era angajat la cabinet ca şi specialist IT, fără să dispună de diplomă în domeniu.
  Pe lângă faptul că îi făcea legătura cu tot felul de foşti şi actuali lucrători din serviciile secrete, Ovidiu Ohanesian era folosit ca un vector de imagine de către senatorul Marian Valer. Acestuia îi plăcea să-şi aroge meritul de salvator al jurnalistului răpit în Irak, dat afară din mai multe redacţii din cauza obsesiilor sale pentru teoriile conspiraţioniste. Depinzând financiar de Marian Valer, jurnalistul Ohanesian a ajuns pur şi simplu sluga acestuia.

  Supărare pentru dezinformare şi alcoale
  La începutul acestui an, senatorul Marian a avut planuri măreţe vizavi de Ovidiu Ohanesian, intenţionând să-l propulseze în funcţia de director al ziarului Gazeta de Nord-Vest. În acest fel, senatorul Marian putea să-l plătească mai bine pentru serviciile prestate, parazitând astfel ziarul. Nu ar fi fost prima oară, căci Ohanesian primise cel puţin un telefon mobil şi un laptop de ultimă generaţie cumpărate pe banii ziarului Gazeta de Nord-Vest.
  Însă, relaţia dintre senatorul Marian şi consilierul său Ohanesian s-a răcit în luna aprilie. Probabil că senatorul Marian s-a supărat pentru că l-a ascultat pe Ohanesian, care l-a îndemnat să-l atace pe premierul Victor Ponta pentru a obţine funcţia de ministru al Justiţiei. Acesta a fost momentul în care cariera lui Marian Valer a intrat într-un brusc declin, ajungând în prezent să fie declarat incompatibil de către Agenţia Naţională de Integritate. În timpul vizitei pe care au făcut-o la fetiţa cu bentiţă tricoloră din Covasna, Sabina Elena Muruianu, senatorul Marian i-a reproşat de mai multe ori consilierului său Ohanesian că tot timpul îl dezinformează. Tot atunci, senatorul s-a supărat pe consilierul său, pe care l-a debarcat în Braşov, pentru că i-a luat din greşeală o sticlă de whisky şi câteva flacoane de pălincă.
  Însă relaţiile dintre cei doi s-au reîncălzit după ce senatorul Marian a pierdut controlul din umbră şi penumbră asupra Gazetei de Nord-Vest. Ohanesian este cel care i-a făcut lipeala cu jurnaliştii de la ziarul online Cotidianul, care publică pe bandă rulantă toate articolele defăimătoare, respectiv toate denunţurile şi autodenunţurile posibile şi imposibile ale senatorului declarat incompatibil.

  Sifonări din interiorul SIE
  Unul dintre indivizii dubioşi cu care Ohanesian i-a făcut legătura senatorului Marian este fostul colonel SIE Ionel Dragomir, care a fost prezent la Satu Mare în decembrie 2010, la lansarea de carte a scriitorilor bucureşteni Horia Tabacu şi Constantin Stan. Colonelul Ionel Dragomir a fost trecut în rezervă în 15 noiembrie 2005 după ce a comis “abateri grave de la prevederile regulamentelor militare, ordinelor şi instrucţiunilor de muncă”. Cu alte cuvinte, Dragomir nu a respectat ordinele superiorilor care îi cereau să nu se implice în cazul ziariştilor răpiţi în Irak, a fost unul din cadrele vinovate de unele scurgeri de informaţii din sistem şi chiar ar fi dezvăluit informaţii secrete presei, în special jurnalistului Ovidiu Ohanesian.
  O parte dintre informaţiile furnizate de controversatul colonel dat afară din SIE au fost făcute publice de senatorul Marian în interpelarea intitulată “Generalul Predoiu, spionul (şi gherţoiul) lui Băsescu”, din data de 18 iunie 2013. Nu este exclus ca acest colonel exclus din SIE să fie sursa aşa-ziselor dezvăluiri senzaţionale ale senatorului Marian, care a acuzat mai mulţi oameni politici, inclusiv doi premieri ai României, că ar fi ofiţeri acoperiţi ai Serviciului de Informaţii Externe. Cine ştie ce alte intoxicări i-au mai servit colonelul Dragomir şi foştii săi colegi, activi sau în rezervă. Prin intermediul acestuia, nu este exclus ca senatorul Marian Valer să fi intrat inclusiv în posesia unor secrete de stat.

  Locotenentul dezertor din echipa senatorială
  Un alt individ dubios cooptat de senatorul independent Marian Valer în echipa sa este fostul locotenent Alexandru Gheorghe, care a fost trecut în rezervă ca urmare a faptului că, în ianuarie 2012, li s-a alăturat protestatarilor din Capitală purtând uniforma militară. Cariera militară a lui Alexandru Gheorghe (28 de ani) s-a încheiat în februarie, după ce Consiliul de Judecată format din cinci colegi ai săi de la Unitatea Militară din Câmpia Turzii, judeţul Cluj, a decis excluderea din Armată. Faptele pentru care locotenentul Gheorghe Alexandru a fost găsit vinovat de către Consiliul de judecată al ofiţerilor din Flotila 71 Aeriană au fost: participarea la mitingul din Piaţa Universităţii, Bucureşti, purtarea uniformei militare pe timpul participării la proteste, neînştiinţarea comandantului despre deplasarea şi în alte localităţi pe timpul părăsirii garnizoanei şi acordarea de interviuri şi declaraţii reprezentanţilor mass-mediei civile, fără a păstra echidistanţa politică a Armatei şi fără aprobarea comandantului unităţii.
  După ce a fost dat afară din Armată, fostul locotenent Alexandru Gheorghe a fost imediat recrutat de senatorul independent Marian Valer, care l-a angajat consilier la biroul său parlamentar. Demnitarul a încercat să facă presiuni asupra conducerii Ministerului Apărării Naţionale pentru reîncadrarea fostului locotenent, deşi acesta a încălcat grav regulamentele militare. De asemenea, a încercat să-l facă jurnalist la Gazeta de Nord-Vest la sfârşitul lunii aprilie. Se pare că relaţiile fostului locotenent cu senatorul Marian s-au răcit brusc, după ce au avut un tăios schimb de replici la Sâmbra Oilor din acest an.

  Alex Ohaha

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE