Laszlo Tokes recidivează (II)Iredentistul Laszlo Tokes nu s-a mulţumit doar să-i ceară la reuniunea de vară de la Balvanyos premierului Ungariei, Viktor Orban, ca împreună cu Guvernul pe care îl conduce să construiască un sistem de cooperare naţională, astfel încât să ofere protectorat Transilvaniei, aşa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud. Recidivist în privinţa impertinenţei agresive cu care îşi manifestă sentimentele antiromâneşti, Tokes a continuat transmiţându-i lui Victor Ponta, printr-un comunicat de presă, că ardelenii s-au săturat ca Bucureştiul să administreze Ardealul ca pe un soi de colonie. Cu creierul fără prea multe circumvoluţiuni, după cum se poate deduce, cel ajuns europarlamentar pe uşa din dos cu sprijinul lui Viktor Orban şi binecuvântarea interesată a lui Traian Băsescu nu poate să înţeleagă că vorbele sale nesăbuite sunt atacuri flagrante la adresa  integrităţii teritoriale şi independenţei statului român. Sau, tocmai pentru că înţelege, apasă pe acceleraţia iredentismului inflamant şi plusează: “În ceea ce priveşte ideea de independenţă, domnul Ponta ar trebui să se întrebe ce suveranitate mai are ţara pe care o conduce, după ce a amanetat-o, practic, Fondului Monetar Internaţional”. Şi cere ca maghiarii şi românii din Ardeal să fie lăsaţi să-şi rezolve singuri problemele, pentru binele întregii ţări.
Este, practic, imposibil de ştiut câţi sunt românii şi maghiarii din Ardeal şi din întreaga Românie în numele cărora îşi permite Laszlo Tokes să-şi susţină rătăcirile. Că nu sunt mulţi este o certitudine, iar unul dintre argumente este acela că pentru generaţiile recente termenul “protectorat” nu are conotaţia apăsătoare a celui înfiinţat de Germania nazistă în cazul Boemiei şi Moraviei şi anunţat de Hitler la Castelul din Praga, după sfâşierea Ceho-Slovaciei, în 1939. Însă este semnificativ şi numărul celor mai în vârstă care au luat distanţă de astfel de derapaje şi nu le doresc reactualizate. Dar faptul că la Balvanyos ticăloasa cerere a lui Tokes a fost aplaudată de cei prezenţi este un amănunt a cărui scăpare din vedere sau ignorare ar reprezenta o greşeală cu posibile consecinţe nedorite.
Premierul Victor Ponta a reacţionat prompt la declaraţiile lui Tokes, spunând că afirmaţiile acestuia nu sunt doar insultătoare, ci chiar penale şi ar trebui să fie sancţionate inclusiv de Traian Băsescu sau în primul rând de el. Dar cvasisuspendatul din Dealul Cotroceni a preferat să joace sârba cu ciobanii din Jina, la sărbătoarea din Mărginimea Sibiului, fără să se încumete să facă comentarii despre cele întâmplate la reuniunea de la Balvanyos. A avut grijă să nu-şi supere prietenii şi să nu strice pactul de coabitare pe care l-au încheiat, chiar dacă acesta a dat naştere monstrului numit protektorat, dar şi recidivelor lui Tokes.
Voicu D. Rusu

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts