More

  Merkel, spre al treilea mandat

  Campania electorală pentru alegerile din 22 septembrie lasă să se întrevadă că Angela Merkel are mari şanse să obţină al treilea mandat de cancelar al Germaniei, post pe care îl deţine din 2005. Potrivit celui mai recent sondaj de opinie publicat la sfârşitul săptămânii trecute, 63 la sută dintre germani o preferă pe Merkel în funcţia de cancelar. Ea este, după cum se ştie, liderul CDU, formaţiune conservatoare, aflându-se în competiţie cu Peer Steinbrueck, candidatul social-democraţilor (SPD), care atrage doar 29 la sută din sufragii.
  În discursurile pe care le susţine de-a lungul şi de-a latul Germaniei, Merkel îşi afirmă politicile de austeritate exportate în ţările afectate de problemele economice, avertizează asupra expansiunii extremismului în Europa, vorbeşte despre “repatrierea” unor puteri de la UE către guvernele naţionale şi promite sprijin tinerilor afectaţi de şomaj. Este semnificativ faptul că în cadrul unui recent mesaj adresat simpatizanţilor săi, Angela Merkel a declarat că extrema dreaptă nu are ce să caute într-o Europă democratică şi a cerut ca această ideologie să fie combătută cu fermitate. În acest context, Merkel a vizitat la începutul acestei săptămâni fostul lagăr de concentrare de la Dachau, la invitaţia supravieţuitorilor de aici.

  Ea este primul şef de guvern german care face o astfel de vizită, declarând că merge acolo cu un sentiment de ruşine şi compasiune.
  Contracandidatul Peer Steinbrueck îşi cheamă simpatizanţii la un “nou avânt” pentru Germania şi introducerea unui salariu minim generalizat. Deocamdată, Merkel şi conservatorii săi deţin un avantaj de 16 puncte peste SPD (social-democraţi) în sondajele de opinie. Actualul cancelar se teme însă că opoziţia ar putea totuşi câştiga dacă se va coaliza cu Partidul de Stânga, care îşi are rădăcinile în fostul Partid Comunist din Germania de Est. SPD şi aliaţii lor verzi au exclus o asemenea coaliţie, însă Merkel a ţinut să le amintească alegătorilor că Social-Democraţii din Germania au obiceiul să-şi încalce cuvântul.

  Voicu D.Rusu

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE