More

  Obama, pe urmele lui Martin Luther King: Preşedintele american va susţine un discurs pe treptele Lincoln Memorial

  49

  Barack Obama urmează să susţină un discurs miercuri, în punctul culminant al comemorării “marşului asupra Washintonului”, în locul în care Martin Luther King a susţinut discursul istoric “I have a dream” în urmă cu 50 de ani.

  Obama, acaparat în ultimele zile de problema atacului chimic sângeros împotriva unor civili în Siria, urmează să susţină un discurs începând de la ora locală 15.05 (21.05, ora României) pe treptele “Lincoln Memorial”, în centrul Washingtonului, unde sunt aşteptate mii de persoane.

  Pe urmele apărătorului drepturilor civice, unul dintre mentorii săi, primul preşedinte de culoare al Statelor Unite intenţionează să “sărbătorească ceea ce au realizat toţi aceşti oameni mulţumită cărora suntem aici în prezent”, a declarat el marţi pentru un post de radio.

  Însă, în faţa esplanadei “Mall-ului”, la al cărei celălalt capăt a fost învestit de două ori ca preşedinte, el vrea să amintească şi că “mai sunt multe de făcut”.

  La discursul lui “MLK” de la 28 august 1963, au fost prezente aproape 250.000 de persoane, iar faimoasa litanie “I have a dream” exprima dorinţa unor relaţii detensionate între comunităţi.

  Aceste cuvinte sunt gravate pe treptele monumentului exact în locul în care Martin Luther King şi-a pronunţat discursul, înainte de promulgarea legilor privind drepturile civice în 1964 şi 1965.

  În acest interviu acordat emisiunii animatorului radio Tom Joyner, Obama a avertizat că intervenţia sa “nu va fi la fel de bună” ca cea a pastorului din Atlanta (Georgia, sud-est).

  Acest text este “poate unul dintre cele mai bune cinci discursuri din istoria Statelor Unite. Iar cuvintele pe care le-a pronunţat în acel moment, în contextul în care miza era atât de mare, şi modul în care a surprins speranţele şi visurile unei întregi generaţii, sunt după părerea mea fără egal”, a insistat preşedintele.

  Inegalităţi persistente

  King, asasinat de un alb în 1968, la vârsta de 39 de ani, “ar admira progresele pe care le-am făcut” din perioada segregării, a apreciat Obama, evocând “egalitatea în faţa legii, acesul la serviciul juridic (…), mii de aleşi afroamericani în ţară”.

  Însă preşedintele a recunoscut că persistă inegalităţi economice importante între minorităţi şi majoritatea albă. Rata şomajului în rândul persoanelor de culoare (12,6%) este aproape dublă faţă de medie.

  King “ar spune că nu am realizat prea multe progrese (în acest sens) în domeniul civic şi social şi că a avea un preşedinte de culoare nu este suficient”, a adăugat Obama, care, de la campania sa din 2008, a dat adesea dovadă de prudenţă în problema sensibilă a relaţiilor interrasiale.

  Reacţia preşedintelui faţă de cazul Trayvon Martin, un tânăr de culoare împuşcat mortal în februarie 2012 în Florida (sud-est), în urma unei înfruntări cu un membru al unei patrule de voluntari care a fost achitat, ulterior, este revelatoare în acest sens.

  “În urmă cu 35 de ani, aş fi putut ca eu să fiu Trayvon Martin”, a declarat Obama luna trecută. Emoţionat, al a vorbit despre o “poveste care nu dispare” pentru persoanele de culoare şi a dezvăluit că s-a simţit stigmatizat, în trecut, din cauza culorii pielii.

  Zeci de mii de persoane au participat deja sâmbătă la un miting care a marcat “marşul asupra Washintonului”, în cursul căruia fii lui King şi mama lui Trayvon Martin au susţinut discursuri. “Efortul nu s-a încheiat, drumul nu s-a terminat!”, a declarat Martin Luther King III.

  Foştii preşedinţi democraţi Bill Clinton şi Jimmy Carter se află între alţi oratori aşteptaţi miercuri.

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE