More



    Parlamentul României, “fabrica” celor mai năstrușnice idei

     parlament

    Deputatul Mădălin Voicu a venit zilele acestea cu ideea inițierii unui proiect de lege cel puțin controversat: interzicerea așa-zisei Case Regale din rândul romilor și a încoronării fiilor defunctului Florin Cioabă. El susține că trebuie să se termine “odată cu țigănia asta”, dar juriștii consideră că o asemenea lege este inutilă pentru că nu există nicăieri o legiferare în privința funcționarii oficiale în România a unei dinastii regale (instituția Casei Regale a regelui Mihai având doar un rol simbolic). “Printr-o lege aducem în atenția opiniei publice funcţionarea unei așa-zise Case Regale a romilor, “întronându-i”, astfel, juridic pe membrii familiei Cioabă”, ne-au declarat juriștii, care au ținut să-și păstreze anonimatul. 
    Acest proiect de lege ne atrage atenția asupra lipsei de profesionalism a parlamentarilor noștri, trimiși de alegători să “fabrice” legile țării. Ne amintim, de asemenea, de faptul că, acum câteva săptămâni, senatorul Sorin Roșca Stănescu aducea critici dure Guvernului, susținând că acesta sabotează activitatea Legislativului, avizând negativ proiectele inițiate de parlamentari. Stănescu vorbea atunci despre un procent de doar 10% din inițiativele aleşilor care au primit susținerea Executivului.
    Am putea să dăm doar câteva exemple de proiecte care au fost respinse de Guvern, tocmai pentru a demonstra amatorismul multora dintre aleșii noștri.
    Același deputat Mădălin Voicu, împreună cu colegul său de etnie, deputatul Nicolae Păun, veneau la începutul anului cu o iniţiat ivă legislativă năstrușnică: amnistierea unor infracţiuni privative de libertate până la 4 ani și grațierea pedepselor cu închisoare până la 6 ani. A fost nevoie să intervină factorii politici guvernamentali pentru ca acest proiect de lege să fie respins.
    De asemenea, senatorul PNL Sorin Roşca Stănescu, plin de iniţiative legislative, a propus un alt proiect în sesiunea de primăvară: golirea de atribuții a Consiliului Național al Audiovizualului, caracterizat ca fiind “răul teribil care a crescut ca un cancer” și direcționarea atribuțiilor acestei instituții către Autoritatea Naţională de Protecție a Consumatorului și a…Parchetului General. Bineînțeles că Guvernul Ponta a avizat negativ această inițiativă legislativă, în contextul în care nu este normală desființarea unei instituții care functionează în toate tările UE și care reglementează activitatea mass-mediei ( tv si radio).
    La capitolul inițiative năstrușnice putem adăuga un proiect de lege al unui deputat de Maramureș, Pavel Horj, care a propus în Parlament ” legea copacilor romantici”, prin care introducea obligativitatea tăierii pomilor în formă de inimă. De asemenea, un deputat de la UDMR a venit cu ideea, transpusă într-un proiect de lege ca “fiecare pacient să primească de la medic diagnosticul în limba maternă”. Un alt senator, Ciprian Rogojan, a iniţiat un proiect de lege privind “castrarea chimica a pedofililor si a violatorilor, care a primit aprecieri negative de la Guvern, invocându-se normele europene în materie de Codul Penal.
    În concluzie, putem aduce în atentie un raport al IPP privind activitatea parlamentară din această sesiune legislativă, care preciza că, până acum, actualul Legislativ se dovedește a fi unul dintre cele mai slabe din istoria postdecembristă.

    Marius Oproiu

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE