Predoiu – candidat PDL la PreşedinţieÎntrebat cine ar putea fi candidatul PDL la Preşedinţie, Vasile Blaga a avansat în week-end, imediat după Colegiul Director al partidului, desfăşurat la Baia Mare, numele lui Cătălin Predoiu. Totuşi în cadrul reuniunii s-a hotărât ca în principiu alegerea candidatului PDL la prezidenţiale să fie făcută de cei 300.000 de membri de partid, nu prin electori, nu de aleşii locali, ci de toţi membrii partidului. Numai că, din start, Blaga a lăsat să se înţeleagă clar că preferatul actualei conduceri a PDL este proaspătul prim-vicepreşedinte. Predoiu a fost prezent şi el la Baia Mare şi a spus că propunerea îl onorează dar va lua o decizie finală numai după ce va consulta toate filialele din ţară. Le-a transmis totuşi celorlalte formaţiuni de centru-dreapta că ar fi bine să accepte candidatura PDL, care este partidul ce va coagula Dreapta şi va da candidatul la Preşedinţie.
Pretenţiile formulate de Cătălin Predoiu au întărâtat însă în mod vizibil Dreapta. Astfel, Forţa Civică vrea ca fiecare formaţiune să vină cu un candidat propriu şi să fie desemnat cel mai bun. La rândul său, preşedintele Partidului Mişcarea Populară, Eugen Tomac, a spus că “în mod cert partidul său va avea un candidat la prezidenţiale”, iar preşedintele Noii Republici, Mihai Neamţu, nu vrea să se aşeze la masa negocierilor decât după primul tur al prezidenţialelor.

Se mai impune precizarea că Răzvan Ungureanu vede o alianţă electorală, care pe lângă Forţa Civică, să cuprindă PDL şi Mişcarea Populară. Adică, o construcţie care să susţină un singur candidat pentru Cotroceni. Cunoscându-i ambiţiile politice, este limpede la cine se gândeşte Ungureanu.
Prezent şi el la Baia Mare, Videanu a declarat că decizia ca alegerea candidatului PDL la prezidenţiale să fie făcută de cei 300.000 de membri ai partidului reprezintă o formă de “democraţie maximă”, dar şi că pedeliştii vor avea de ales dintre cinci candidaţi, fără să-i nominalizeze însă. Este puţin probabil că această modalitate de alegere îi convine Elenei Udrea. Ea ştie că Blaga controlează partidul şi nu este unul din susţinătorii săi. Pare să fie conştientă de faptul că forţa ei politică a depins întotdeauna de sprijinul lui Traian Băsescu iar în PDL acesta nu mai are pârghiile prin care să o ajute.
Se poate concluziona că anunţul lui Blaga referitor la candidatura lui Predoiu îi pune pe toţi protagoniştii în faţa faptului împlinit. PDL a decis că va avea un candidat la prezidenţiale şi acesta nu va veni din altă parte. În plus, Blaga nu respinge din start o alianţă, dar este limpede că, într-o asemenea eventualitate, tot PDL se vrea partidul dominant.

Voicu D. Rusu

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts