În următoarele zile părinţii îşi vor lua copiii de mână şi vor căuta în librăriile sătmărene rechizitele pentru noul an şcolar. Costurile unui pachet complet cu rechizite încep de la 150 de lei şi pot ajunge chiar şi până la 400 lei pentru cei care îşi permit să satisfacă dorinţele şi mofturile copiilor lor.
Ai carte, ai parte
Chiar dacă mai sunt două săptămâni până când şcolile îşi vor deschide porţile să îşi primească elevii, cei mai mulţi părinţi se gândesc din timp să le achiziţioneze cel puţin strictul necesar celor care din 16 septembrie vor purta ghiozdanele în spate aproape zilnic. Librarii se laudă cu preţuri accesibile şi cu produse de calitate, atent selecţionate pentru a satisface pretenţiile micilor clienţi. De la ghiozdane inscripţionate cu eroi curajoşi şi până la prinţese şi animale viu colorate, în librăriile sătmărene clienţii pot găsi pacheţele cu rechizite pentru toate gusturile. Cel mai ieftin ghiozdan costă 30 de lei, iar cel mai scump poate ajunge şi până la 200 de lei.
La mare căutare sunt şi caietele tip 1 şi tip 2 pentru cei mici, de mare ajutor în activitatea didactică, care se găsesc începând de la 1 leu şi 20 de bani. Caietele speciale au preţuri cuprinse între 5 şi 7 lei, iar acuarelele se vând cu preţuri cuprinse între 2 şi 25 de lei. Cei mai pretenţioşi îşi pot achiziţiona pentru 41 de lei borcănele speciale cu vopsea, transformând lucrările de la ora de educaţie plastică în adevărate capodopere plastice. Comercianţii recunosc că unele preţuri sunt exagerate, însă pun totul pe seama calităţii.
Febra pregătirilor
Directorul celei mai mari librării din municipiu, Iuliana Sabău, susţine că personalul unităţii s-a mobilizat din timp pentru a putea face faţă cererilor din următoarea perioadă. Aceştia au amenajat un colţişor special pentru cei care se vor bucura anul acesta de primul sunat de clopoţel: “Îi aşteptăm pe clienţii noştri cu preţuri accesibile. Aceştia ar trebui să ştie că în librăria noastră vor găsi mereu personal specializat pentru a-i îndruma în cumpărarea produselor care li se potrivesc”, a mai spus aceasta. De asemenea şi cei care se pregătesc anul acesta pentru examene naţionale, respectiv cei de clasa a VIII -a şi clasa a XII-a, pot găsi în librăriile sătmărene materiale didactice care să îi ajute să se pregătească din timp.
Un fenomen des întâlnit în această perioadă este cumpărarea rechizitelor şcolare din pieţe, dar specialiştii librari recomandă clienţilor să nu aibă încredere în persoanele care nu sunt informate corect despre materialele şi cărţile aprobate de Ministerul Educaţiei. Anul şcolar 2013-2014 va începe pe data de 1 septembrie 2013 pentru cadrele didactice respectiv din 16 septembrie pentru elevi şi se va încheia pe 31 august 2014, însumând 36 de săptămâni de cursuri, adică 176 de zile lucrătoare. În judeţul Satu Mare vor trece pragul unităţilor de învăţământ 57.484 de elevi, dintre care 11.583 de elevi în învăţământul preşcolar, 16.928 în cel primar, respectiv 14.895 elevi în ciclul gimnazial şi 12.334 de elevi în cel liceal.
Alexandra Ardelean