More

  Sălăjenii dau buluc la Evidența Populației

  salaj

  Conform datelor oficiale ale Serviciului de Evidență a Populației, la Zalău, în fiecare an, în lunile iulie și august, ghișeele instituției sunt luate cu asalt de persoane care se află la muncă în străinătate și se întorc acasă pe perioada concediilor.

  Astfel, în perioada 1 – 21 august au fost eliberate 1.008 cereri de schimbare a actului de identitate. În luna iulie s-au înregistrat 880 de cereri, iar în toată luna mai doar 597. Toate cererile au fost soluționate în maximum 15 zile de la depunere, în condițiile în care termenul legal de soluționare este de 30 de zile. Vârful solicitărilor de acte de identitate este de obicei în luna august, luna decembrie și de Paște.
  Totodată, un număr de 2.975 de persoane sunt pasibile de amendă deoarece au cartea de identitate expirată. În cursul acestui an au fost aplicate 246 de amenzi, de către lucrătorii de la biroul de Evidență a Populației, în sumă totală de 9.790 lei.
  Acte necesare pentru schimbarea buletinului sau a cărții de identitate
  Persoanele care se prezintă la sediul instituției din cadrul Primăriei Zalău pentru a-și schimba buletinul sau cartea de identitate trebuie să completeze o cerere tip pe care o primesc de la ghișeu. Pe lângă această cerere, dosarul trebuie să mai conțină certificatul de naştere în original și copie; certificatul de căsătorie (dacă e cazul), în original și copie; sentința civilă de divorț (dacă este cazul), în original și copie; dovada spațiului de locuit, în original și copie, și o taxă de 12 lei, care se poate achita la biroul de Taxe și Impozite din cadrul Primăriei sau la oficiile poștale.
  Conform legislaţiei în vigoare, persoana a cărui act de identitate îşi pierde valabilitatea este obligată să solicite unul nou cu cel puţin 15 zile înainte de perioada expirării. Actele de identitate expiră în ziua de naştere a titularului.

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE