More


  Sondaj INSCOP despre monarhie

  - Advertisement -

  Potrivit unui sondaj INSCOP, dat recent publicităţii, dacă s-ar pune problema ca România să devină monarhie, 41% dintre respondenţi ar vota la un eventual referendum pe această temă împotriva monarhiei şi pentru menţinerea republicii. 27,2% ar fi în favoarea monarhiei. Aceste procente se cuvin, totuşi, interpretate ţinându-se cont de faptul că 38% din cei chestionaţi au recunoscut că nu au o opinie formată şi, în consecinţă, mai multe întrebări ale chestionarului au rămas fără răspuns. Întrebaţi de unde şi-au procurat informaţii despre monarhie, 50% dintre români declară că majoritatea a ceea ce ştiu au aflat din şcoală şi din manualele şcolare, 13,7% de la persoane din familie, 11,8% din lecturi personale, 7,6% din filme documentare, iar 5,2% nu ştiu sau n-au răspuns. Un procent de 43,5% dintre respondenţii sondajului consideră că monarhia are avantajul că regele nu depinde de partide şi, astfel, poate arbitra viaţa politică. 32,5% nu sunt de acord cu acest punct de vedere iar 24% nu şi-au exprimat opinia în legătură cu acest aspect. Totuşi, peste 51,7% au afirmat că republica are avantajul că preşedintele este votat periodic şi nu există riscul să capete prea multă putere. Însă 26,6% dintre respondenţi şi-au manifestat dezacordul cu această afirmaţie. 21,7% au evitat să răspundă.
  Dacă România ar deveni monarhie, 29,9% dintre români cred că Regele Mihai ar trebui să urce pe tron. 19% şi-au exprimat opţiunea pentru principesa Margareta, fiica Regelui Mihai, 3% au spus că altcineva, în timp de 48,1% dintre respondenţi au spus că nu ştiu şi nu au răspuns. Întrebaţi ce părere au despre Regele Mihai, 14% dintre cei chestionaţi au spus că au o părere foarte bună, 31% una bună, 40% nici bună nici proastă, iar 1,5% proastă. 8,6% nu au răspuns. Despre Casa Regală a României, 12,5% dintre români au o părere foarte bună, 28,5% o părere bună, 45,3% nici bună nici proastă, 5% proastă, în timp ce 9,1% nu au ştiut să răspundă. Un procent de 41% dintre respondenţi cred că la abdicare Regele Mihai nu a plecat cu bogăţii din ţară, însă 25% cred contrariul, în timp ce 34% au declarat că nu deţin informaţii pentru a răspunde.
  În sfârşit, sondajul INSCOP confirmă faptul că pentru 38,1% dintre români, în ziua de azi, nu sunt diferenţe mari în Europa între o republică şi o monarhie, dar 45,4% dintre ei au spus că un şef de stat ales de cetăţeni este mai bun decât un şef al statului monarh. În dezacord cu această afirmaţie sunt 30% dintre respondenţi, în timp ce 24,6% nu şi-au format o opinie asupra subiectului.

  Voicu D. Rusu  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  panouri fotovoltaice satu mare