More

  Sute de vârstnici şi-au amanetat bătrâneţile

  batrani

  Datori la stat, bănci sau Casa de Ajutor Reciproc, mulţi pensionari sătmăreni nu mai au parte de o bătrâneţe liniştită şi se confruntă cu problemele tipice persoanelor încă active pe piaţa muncii. Astfel, fie că au împrumutat bani de la bănci pentru a-şi ajuta familia sau că au apelat la Casa de Ajutor Reciproc a pensionarilor pentru a-şi achita cheltuielile curente, 1.456 de vârstnici au acum popriri pe venituri, iar Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Satu Mare nu poate să facă altceva decât să ia act şi să acţioneze în consecinţă atunci când este pusă faţă în faţă cu titlurile de executare.

  Vârstnic dator vândut
  Tot mai mulţi pensionari sătmăreni se confruntă cu datoriile acumulate la diferite instituţii de stat sau bancare, numărul celor care ajung să fie nevoiţi să îşi achite sumele împrumutate doar din pensie este în creştere. Valoarea datoriilor acumulate se ridică la milioane de lei, chiar dacă majoritatea datornicilor au venituri ce se încadrează între 400 şi 1.200 de lei. Cea mai mare restanţă este cea a unui vârstnic de 66 de ani, care înregistrează o datorie de puţin peste un milion de lei, în timp ce pensia de care dispune este de 455 de lei. În situaţia în care doar o treime din pensie îi poate fi reţinută, acesta ar avea nevoie de 575 de ani pentru a ajunge să îşi achite integral datoria, asta neluând în calcul şi comisioanele.

  Nu realizează riscurile
  Directorul Casei Judeţene de Pensii, Eugenia Sabou, a declarat că există pensionari nici nu îşi dau seama la care ce se expun. “Avem persoane care au şi câte patru popriri de la bănci, nu îşi plătesc datoriile către ANAF, iar noi suntem obligaţi ca în baza unor hotărâri judecătoreşti să executăm aceste popriri”, a precizat Eugenia Sabou. Pentru aceasta, conducerea Casei insistă ca acei pensionari care sunt nevoiţi să se împrumute sau au nevoie de credite să se mai gândească. „Să nu recurgă la astfel de împrumuturi sau să se limiteze la sume mici, să fie mai atenţi la posibilităţile de creditare pe care le au la-ndemână”, îi sfătuieşte directorul CJP Satu Mare. Situaţia nu este cu mult diferită nici la Casa de Ajutor Reciproc a pensionarilor (CARP), care a pus poprire pe pensii pentru 333 dintre membrii săi. În schimb, aici sumele împrumutate de vârstnici sunt mai mici din cauza plafonului impus, respectiv 6.000 de lei. Şi pentru cei de la CARP, luna trecută a constituit un maxim pentru împrumuturi: 667 de membri au contractat datorii în valoare de 11.450.000 de lei.

  Silvia Spanciu

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE