More


  Tentativă de şantaj cu sticle goale din garaj

  - Advertisement -

  sticle

  Apariţia unui material inofensiv în numărul de ieri al Gazetei de Nord-Vest, la Rubricuţa mică a lu’ Castorică, intitulat “Un autodenunţ cochet şi discret”, a stârnit agitaţie mare în gaşca apropiaţilor senatorului Marian Valer, declarat incompatibil de Agenţia Naţională de Integritate. În mod inexplicabil, onestul om de afaceri Cristea Sorin, cel care îl găzduieşte în garajul său pe numitul Marian Valer, a încercat să-l şantajeze şi să-l intimideze pe directorul GNV, Szasz Lorand, cerându-i brusc şi hotărât 1.000 de euro pentru un cadou făcut în trecut, constând în câteva sticle goale. Gestul a venit după publicarea unui simplu pamflet despre un virtual autodenunţ vizând un rozător, mai precis un castor, care şi-ar fi traficat influenţa în derularea procesului de lichidare a unei firme. Nu înţelegem miza şantajului venit din partea unui om de afaceri corect precum Cristea Sorin, dar îi reamintim că dacă totuşi are cunoştinţă despre asemenea fapte de corupţie are şi obligaţia de a anunţa autorităţile abilitate, sub formă de denunţ sau chiar de autodenunţ.

  Un pamflet inofensiv, considerat subversiv
  Reproducem în continuare pamfletul publicat ieri pe ultima pagină a Gazetei de Nord-Vest, care a generat neaşteptatele reacţii. “Tot mai mulţi sătmăreni se gândesc să urmeze modelul Castorului diliu şi zbanghiu, autodenunţându-se pentru orice idioţenie. Însă printre aceştia se găsesc câţiva care chiar ştiu lucruri murdare despre afaceri castoriale. Un asemenea autodenunţ, formulat de un fost colaborator, ar putea fi cântecul de lebădă pentru ordinarul Castor. Autodenunţul ar putea cuprinde istorisiri interesante despre traficuri de influenţă flagrante în materie de lichidări judiciare cu firme familiare. Autorul a fost martorul modului în care dinţosul Castor a încercat întâi să pună presiune pe lichidator, comandând un articol devastator. De asemenea, Castorul l-a trimis pe autor să facă presiuni în sala de judecată asupra unui judecător. Acelaşi autor a fost apoi suspectat că l-a anunţat pe judecător despre un viitor articol calomniator la adresa fiului său, dotat prematur cu o maşină luxoasă şi bengoasă. Să nici nu mai povestim de şantajele şi presiunile la adresa avocatului apărător pentru a-şi lămuri nevasta procuror să se autosesizeze de îndată pe caz de grup infracţional şi crimă organizată. Avocatul era ameninţat că va fi atacat şi apoi obligat să returneze onorariul într-un purcoi, fiind vorba de vreo 50.000 de euroi. Au mai fost intervenţii deloc discrete şi la un fost director de la Finanţe, apoi s-a ajuns din nou la judecător pentru a desemna un nou lichidator. N-au lipsit nici presiunile asupra poliţiştilor pentru a soluţiona dosarul după cum îşi dorea Castorul. Mai există la Poliţie un singur dosar ameninţător pentru amicii traficantului Castor. O dovadă penetrantă că garajul pentru cabinet nu i s-a dat taman dezinteresat. Faptele semnalate de potenţialul autodenunţător pot fi confirmate de vechiul lichidator, dar şi de alţi martori care s-au săturat de acest Castor ratat şi retardat.”

  Sticle goale, dar extrem de valoroase
  Deşi n-a fost absolut deloc nominalizat, singurul care s-a simţit lezat de materialul respectiv a fost omul de afaceri Cristea Sorin, care găzduieşte în garajul casei sale, situată pe strada George Coşbuc nr.60 din municipiul Satu Mare, redacţia fiţuicii coordonate de senatorul declarat incompatibil şi biroul parlamentar al acestuia. Panicat în mod inexplicabil de pamfletul apărut în GNV, onestul om de afaceri Cristea Sorin i-a trimis un SMS directorului Gazetei de Nord-Vest, Szasz Lorand, în care îi cere nici mai mult nici mai puţin decât 1.000 de euro pentru nişte amărâte de sticle goale de pălincă pe care i le-a făcut cadou.
  “E vorba probabil de o penibilă tentativă de intimidare şi chiar de şantajare din partea taberei lui Marian Valer. Omul de afaceri Cristea Sorin a fost invitat la nunta mea, care a avut loc anul trecut. Nu a putut să vină la nuntă şi mi-a oferit un cadou constând în circa 50 de sticle goale de pălincă, care aveau câte o pară în interior. Sticlele, vechi de aproape 20 de ani, le-a găsit în nişte mormane de resturi în incinta fostei sale distilerii din Valea Vinului, aflată în lichidare judiciară. După ce au început conflictele cu numitul Marian Valer, omul de afaceri Cristea Sorin s-a răzgândit brusc şi a început să mă tracaseze cu SMS-uri şi emailuri, în care îmi cerea să-i plătesc sticlele date cadou. În urmă cu trei luni, i-am scris că aştept să-mi trimită factura şi să-mi indice un cont în care să-i virez contravaloarea acelor amărâte de sticle. Nu mi-a trimis nicio factură. În schimb, ieri dimineaţă mi-a trimis din nou un SMS în care îmi cere 1.000 de euro pentru 50 de sticle şi 50 de pere. În SMS a menţionat că suma nu include masa şi băutura cu care m-au servit când m-au invitat la ei, cu sau fără senatorul Marian, respectiv ţigările pe care îşi închipuie că mi le-ar fi cumpărat şi transportul pe care îşi închipuie că mi l-ar fi asigurat. Trebuie să nu fii ancorat absolut deloc în realitate ca să ceri 25 de euro pe o sticlă goală. N-ar valora atâta nici dacă ar fi placate cu aur şi cu nestemate. Îmi pare rău de Cristea Sorin că recurge la astfel de chestii ieftine. Probabil se află sub o influenţă nefastă, provenită din beci sau din garaj, căci altfel nu pot să-mi explic gestul său. De asemenea, nu exclud nici varianta să se afle într-o mare criză financiară, ocazionată de eventuale cheltuieli neprevăzute de cazare, dar nu este normal să încerce să se îmbogăţească pe seama mea”, ne-a declarat directorul Szasz Lorand.

  O reacţie total neaşteptată
  Directorul Szasz Lorand se declară amuzat de această tentativă penibilă de şantaj cu nişte sticle goale de pălincă din garajul care-l adăposteşte în prezent pe senatorul declarat incompatibil Marian Valer. “Mă aşteptam la chestii mai serioase de la apropiaţii lui Marian Valer, nu la astfel de tentative penibile de şantaj. O să-i trimit lui Cristea 50 de lei ca să-mi plătesc cadoul şi să termin odată cu prostiile acestea. Corect ar fi să-mi dea factură, ca să nu facem evaziune fiscală. Consider că este un preţ rezonabil pentru nişte sticle uitate într-un colţ de distilerie devalizată. În schimb, mă miră reacţia neaşteptată a omului de afaceri Cristea Sorin vizavi de un simplu pamflet, în care nici măcar n-a fost nominalizat. În pamflet se scria despre un autodenunţ imaginar la adresa unui castor, care şi-ar fi traficat influenţa în cazul lichidării unei firme la fel de imaginare. Pe Cristea Sorin îl cunosc drept un om de afaceri de succes, care şi-a plătit întotdeauna impozitele la zi pentru toate firmele sale şi a returnat toate creditele bancare luate de societăţile sale, chiar dacă autorităţile susţin contrariul. Cu alte cuvinte, un om de afaceri respectabil, care n-ar fi în stare să înfăptuiască ilegalităţi sau să le ceară altora să comită ilegalităţi în folosul său. Sper să nu se fi schimbat de când îi oferă găzduire în garajul său fostului meu şef din umbră şi penumbră, numitul Marian Valer, împreună cu care a fost implicat în anii ‘90 în obţinerea de credite bancare cu garanţii false, provocând o gaură de 5 milioane de dolari. Ar fi mare păcat pentru el. Adică pentru Sorin, nu pentru Valer”, afirmă Szasz Lorand.
  Îi reamintim omului de afaceri Cristea Sorin că, în cazul în care are cunoştinţă de vreun trafic de influenţă legat de lichidări de firme, acesta are obligaţia să sesizeze autorităţile statului, sub formă de denunţ sau chiar autodenunţ, depinde de natura faptelor. În cazul în care această variantă ar fi adevărată, l-ar putea lua ca model pe fostul său angajat şi asociat găzduit în garaj, numitul Marian Valer, senator declarat incompatibil, care n-a ezitat să se autodenunţe la DNA, respectiv să-i denunţe pe toţi cei pe care-i cunoaşte, inclusiv pe cei cu care a colaborat sau s-a pupat. Un exemplu demn de urmat!  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img