More


  Tokes recidivează (I)

  - Advertisement -

  Nu mai este o noutate faptul că premierul Ungariei, Viktor Orban, vine în timp de vară la Balvanyos-Băi să facă politică. Aici s-a statornicit tradiţia unui club de discuţii la care erau invitaţi şi politicieni din România, Traian Băsescu fiind unul din participanţii la dezbateri. Clubul de dezbateri, căruia i se spune acum cu orgoliu “universitate de vară” a fost conceput iniţial ca un spaţiu de dialog româno-maghiar, dar la un moment dat s-a transformat într-un moment al întâlnirilor maghiaro-maghiare, ca în final să devină un spaţiu în care monologhează partidul lui Viktor Orban şi a grupării politice reprezentate de Laszlo Tokes. Prezenţa oficială românească este acum ca inexistentă, iar Viktor Orban nu a ezitat să-şi arate rolul de vioara întâi.
  Şi în acest an, momentul culminant al programului de la Balvanyos a fost reprezentat de prezenţa lui Viktor Orban, încă premierul în exerciţiu al Ungariei, care a susţinut o prelegere intitulată “Timpul nostru”. Conţinutul acesteia s-ar cuveni analizat în detaliu, dar o referire succintă este în măsură să evidenţieze că Orban prezice, nici mai mult nici mai puţin, decât declinul şi falimentul societăţii occidentale. Dar şi să concluzioneze că oricine critică sau se pronunţă împotriva măsurilor adoptate de guvernul naţional al lui Viktor Orban este demonizat şi etichetat ca un socialist-liberal antinaţional şi antimaghiar.

  Miza lui Viktor Orban este câştigarea cu orice preţ a alegerilor parlamentare din primăvara lui 2014. Iar în acest scop efortul electoral este imens şi fiecare vot contează. De aceea, FIDESZ a recunoscut importanţa menţinerii unui dialog constructiv cu UDMR, care are capacitatea de a mobiliza maghiarii din România, cu dublă cetăţenie. FIDESZ susţine, de asemenea, că nu are nevoie de agenţi electorali în Transilvania. Maghiarii de aici trebuie doar mobilizaţi să se prezinte la alegeri.
  Înainte, însă, de orice, ediţia 2013 a reuniunii de vară de la Balvanyos a reprezentat locul de unde s-au lansat în spaţiul public idei extrem de periculoase pentru stabilitatea României. După ce războiul steagurilor a fost stins cu mult tact din partea Palatului Victoria şi a ministrului român de Externe, iredentistul şef Laszlo Tokes îşi permite să calce măgăreşte cu copita pe harta României cerându-i premierului Ungariei să instituie un protectorat pentru Transilvania, aşa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud.
  Premierul Victor Ponta a catalogat această solicitare nu doar insultătoare, ci chiar penală. În schimb, Traian Băsescu nu a dat deocamdată nicio declaraţie împotriva protectoratului. Tocmai de aceea Laszlo Tokes a înţeles că poate recidiva, declarând că s-a săturat ca Bucureştiul să administreze Ardealul ca pe o colonie!

  Voicu D. Rusu  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  panouri fotovoltaice satu mare