More

  Trei zile de Festival la Zalău și Porolissum

  capilnasiu

  Timp de trei zile, în 6, 7 și 8 septembrie, pe străzile din Zalău și la Castrul Roman de la Porolissum, din localitatea Moigrad, vă puteți întâlni cu soldați romani, gladiatori, vestale, dar și cu meșteșugari din epoca romană, deoarece organizatorii pregătesc cea de-a IX-a ediție a Festivalului Roman Zalău – Porolissum.
  Conform reprezentanților Primăriei Zalău, în primele două zile, evenimentul se va desfășura exclusiv la Zalău și doar a treia zi va avea loc la Castrul Roman de la Porolissum din localitatea Moigrad. ”Festivalul Roman Zalău – Porolissum este o călătorie în timp, o ocazie de a învăța despre istoria unuia dintre cele mai mari imperii ale omenirii. Festivalul are un pronunțat caracter educativ și interactiv, ceea ce îl scoate din sfera evenimentelor de masă obișnuite. Brand al Zalăului, în viitor el va deveni și un brand regional, capabil să atragă turiști și să creeze efecte multiplicatoare, cum deja s-a și întâmplat”, scriu organizatorii pe http://www.festivalulroman.ro/.
  În 2012, Festivalul Roman a fost organizat pentru prima dată în luna septembrie, fiind primul an în care nu a mai fost organizat odată cu Zilele Cetății (Zilele Municipiului Zalău), din dorinţa de a se afirma ca un brand distinct. Potrivit organizatorilor, separarea se datorează specificității celor două evenimente și caracterului lor diferit, dar și dorinței lor de a scoate în evidență Festivalul Roman și a-l promova la nivel regional, național și internațional.
  În acest an, pe data de 5 septembrie, la Casa Municipală de Cultură Zalău va avea loc lansarea filmului ”Promovarea Festivalului Roman Zalău – Porolissum – Instrument de Promovare a Siturilor Arheologice Locale”, iar vineri, 6 septembrie, în sala mare a Primăriei Zalău va avea loc conferința interdisciplinară ”Felul în care putem exploata și promova siturile arheologice din România”. Tot vineri, 6 septembrie, după tradiționala paradă a costumelor romane, va avea loc un spectacol de muzică folk. Sâmbătă, evenimentul va debuta cu o serie de demonstrații de lupte și un spectacol de teatru antic, susținut de o trupă din Alba Iulia, în grădina Colegiului Național ”Silvania” Zalău.
  Printre invitații din acest an se numără Legiunea Szombathely din Ungaria, ”Cohorta” și ”Lupii Daciei” de la Muzeul de Istorie din Zalău, trupa de teatru a Bibliotecii Județene, ”Vulturii” de la Călata, ”Virtus Antiqua” Cluj Napoca și Legiunea din Alba Iulia. Duminică, 8 septembrie, evenimentul se va desfășura la Castrul Roman de la Porolissum, Moigrad, cu demonstrații de lupte ale trupelor prezente și ale gladiatorilor.

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE