Un posibil risc pentru PSD ?Potrivit unui sondaj INSCOP, publicat în 15 august, Crin Antonescu a scăzut sub pragul de 30% la capitolul încredere. În iulie, 29,6% dintre români au declarat că au încredere în Antonescu, în comparaţie cu sfârşitul lunii mai, când nivelul de încredere în copreşedintele USL era de 30,8%. Una din primele consecinţe ale acestei scăderi se dovedeşte a fi aceea că social-democraţii nu mai sunt siguri că Crin Antonescu le-ar putea aduce o victorie sigură la alegerile prezidenţiale din 2014. În acest sens prezentăm succint câteva puncte de vedere ale cunoscutului sociolog Vasile Dâncu formulate în cadrul unui recent interviu acordat www.pesurse.ro.
Dacă prezidenţiabilul USL, Crin Antonescu, nu va fi în sondaje imediat sub liderul PSD, Victor Ponta, social-democraţii nu ar risca să intre în cursa prezidenţială cu liderul PNL, susţine sociologul. Acum Crin Antonescu se află la intenţie de vot undeva la jumătatea USL-ului. USL are în jur de 60%, Crin Antonescu are şi sub 30% pe întrebare deschisă. Ceea ce, în aceeaşi opinie, este o problemă pentru susţinătorii din PSD, care vor în campanie un candidat cu cele mai mari şanse de câştig.

Prin urmare, dacă anul acesta nu-şi va ameliora scorul electoral, Crin Antonescu ar putea fi bătut în turul al doilea al prezidenţialelor, astfel că social-democraţii şi-ar putea schimba candidatul. Având în vedere acest raţionament, sociologul Vasile Dâncu susţine că USL nu ar trebui să renunţe la planul B. Adică la soluţia de rezervă care pentru USL ar fi Victor Ponta aflat în vârf la capitolul încredere al sondajelor. Este totuşi greu de crezut că Victor Ponta ar fi încântat în acest moment să candideze la prezidenţiale, dar nu se poate exclude nici că la nevoie şi la insistenţele apropiaţilor săi şi ale colegilor de partid să-şi asume competiţia.
În analiza sa, Vasile Dâncu identifică şi unele motive pentru care Crin Antonescu se află în sondaje la jumătatea scorului USL. Este subliniat astfel faptul că, în ultimul an, acesta şi-a ales prost momentele în care a ieşit public fiind în contra-curent de multe ori, dar a aşteptat să i se recunoască merite cu toate că după cele două mandate eşuate ale lui Traian Băsescu nu a promovat un proiect suficient de convingător. S-a mulţumit să agite lucrurile în momente în care societatea, obosită, aştepta un mesaj care să pledeze pentru normalitate.
Desigur, nu este târziu ca liderul PNL să-şi amelioreze scorul electoral. Şi, mai cu seamă, nu se poate uita că USL a câştigat alegerile parlamentare cu un rezultat concludent şi pentru că electoratul a fost atras de soluţia Crin Antonescu – preşedinte, Victor Ponta – premier. PSD nu-şi poate asuma riscul unei alte nominalizări pentru candidatura la prezidenţiale, un asemenea demers care s-ar putea solda cu ruperea USL. Ceea ce ar reprezenta o mare dezamăgire pentru multe milioane de români.

Voicu D.Rusu

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts