More


  Vizită neoficială a unor deputaţi în Taiwan

  - Advertisement -

  vizita

  Conducerea Camerei Deputaţilor şi PSD au transmis, joi, că “se delimitează” de deplasarea unor deputaţi în Taiwan, forul legislativ precizând că vizita nu a avut un caracter oficial, că nu a suportat cheltuielile şi reafirmând totodată “relaţiile de strânsă cooperare şi bună prietenie” cu China.
  Direcţia comunicare şi relaţii publice a Camerei Deputaţilor a remis, joi, o serie de precizări în legătură cu unele informaţii apărute în presă cu privire la vizita în Taiwan a unor parlamentari. Patru deputaţi – Remus Cernea, social-democraţii Ninel Peia şi Ovidiu Iane şi democrat-liberalul Costică Canacheu – au fost zilele acestea într-o vizită în Taiwan. Deputatul Remus Cernea a postat pe contul său de Facebook mai multe fotografii din Taiwan, în unele dintre acestea apărând şi colegii săi. “Deplasarea efectuată în Taiwan de către deputaţii români nu a avut un caracter oficial şi nu a fost aprobată de Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor. Dat fiind caracterul privat al deplasării, efectuate în timpul vacanţei parlamentare, Camera Deputaţilor nu a suportat cheltuielile aferente acestei vizite pentru parlamentarii români”, menţionează sursa citată.
  Camera Deputaţilor precizează că nu are “niciun fel de responsabilitate pentru întâlnirile şi discuţiile pe care parlamentarii români le-au avut în Taiwan” şi subliniază că “opiniile exprimate în decursul acestei vizite nu reprezintă sub nicio formă poziţia oficială a Parlamentului României în relaţiile externe”. “Conducerea Camerei Deputaţilor se delimitează de acţiunea grupului de parlamentari în Taiwan şi reafirmă relaţiile de strânsă cooperare şi bună prietenie cu Republica Populară Chineză”, se arată în comunicat.
  Şi PSD a transmis o serie de precizări referitoare la vizita neoficială a deputaţilor PSD Ovidiu Iane şi Ninel Peia în Taiwan. “Vizita celor doi deputaţi a fost una neoficială, iar conducerea PSD nu a fost informată cu privire la această deplasare. Cei doi deputaţi s-au deplasat în Taiwan fără a avea niciun mandat din partea Partidului Social Democrat”, menţionează sursa citată. PSD reaminteşte că deputaţii s-au deplasat fără niciun fel de resursă financiară din partea statului român sau a Parlamentului României. “Partidul Social Democrat regretă situaţia şi se delimitează de deplasarea celor doi deputaţi, pe care o consideră cel puţin inoportună, în contextul relaţiilor excelente pe care PSD şi România le au cu Republica Populară Chineză, relaţii reafirmate cu ocazia vizitei oficiale a premierului Victor Ponta, preşedintele PSD, la Beijing. De asemenea, Partidul Social Democrat îşi reafirmă susţinerea faţă de poziţia oficială a României în ceea ce priveşte Taiwan-ul”, se arată în comunicatul PSD.

  Ministerul de Externe acuză vizita
  Pe de altă parte, Ministerul de Externe a sărit ca ars. “Ministerul Afacerilor Externe reafirmă poziția României privind respectarea principiului „o unică Chină” („one China policy”) și reiterează totodată importanța relațiilor speciale de cooperare cu Republica Populară Chineză. Pornind de la acest principiu, Ministerul Afacerilor Externe subliniază faptul că toate instituțiile statului trebuie să respecte cu strictețe natura relațiilor bilaterale cu  R.P. Chineză. MAE dezavuează deplasările unor reprezentanți ai statului român, inclusiv parlamentari, care prezintă aparența unor misiuni oficiale, în zone precum Taiwan, care nu au fost recunoscute de statul român. În continuare, acest lucru va fi reiterat tuturor instituțiilor românești, în mod oficial, de către Ministerul Afacerilor Externe în perioada următoare. Potrivit legii, deplasările în nume personal sau informale nu pot fi efectuate utilizând documente de călătorie emise de statul român, atestând calități oficiale, precum pașaportul diplomatic sau de serviciu. Ministrul afacerilor externe, Titus Corlățean, a dispus măsuri pentru retragerea pașaportului de serviciu utilizat de unul dintre membrii delegației menționate, în vederea anulării potrivit dispozițiilor legale în materie.”  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img