More

  Zeci de poştaşi vor fi trimişi acasă

  posta

  Luna trecută, conducerea Companiei Naţionale a Poştei Române a anunţat că, la nivel naţional, vor fi disponibilizaţi 3.650 de salariaţi din cei aproximativ 32.000 existenţi. La nivelul judeţului Satu Mare urmează să fie daţi afară un număr de circa 60 de angajaţi ai Poştei Române din cei 487 existenţi, fapt confirmat de către directorul Oficiului Judeţean al Poştei Române Satu Mare, Radu Nicoară. Majoritatea celor disponibilizaţi vor fi din mediul rural, susţin sindicaliştii sătmăreni.

  Septembrie negru
  Începând cu luna septembrie va începe procesul de aplicare a disponibilizărilor din Poşta Română, la nivelul judeţului fiind disponibilizate un număr de 60 de persoane, cei mai mulţi din mediu rural. Aceştia vor fi disponibilizaţi în urma normării de anul trecut, când s-a stabilit nivelul de performanţă şi activitate a fiecărui oficiu poştal. Potrivit unui comunicat de presă remis de Poşta Română, începând cu luna septembrie vor fi disponibilizaţi la nivel naţional aproximativ 3.650 de angajaţi, pe baza unui set de criterii stabilite de comun acord cu Sindicatul Lucrătorilor Poştali din România. Aceste criterii sunt construite pe baza evaluării competenţei profesionale, abaterilor disciplinare cât şi a opţiunii individuale.

  Disponibilizări masive, angajaţi puţini
  Disponibilizările Poştei Române vin după ce echipa de management a Poştei Române a stabilit ca obiective principale creşterea veniturilor, reducerea cheltuielilor, diminuarea datoriilor istorice ale companiei şi consolidarea poziţiei de lider pe piaţă, se mai spune în sursa citată. “În primă fază s-a mers pe disponibilizări voluntare, iar unde nu s-a reuşit s-au făcut concursuri pentru a stabili competenţa angajaţilor”, a declarat şeful Oficiului Poştal Judeţean, Radu Nicoară. Conform aceleiaşi surse, cei disponibilizaţi în septembrie îşi vor înceta activitatea din luna octombrie, astfel procesul de disponibilzare nu va afecta derularea normală a activităţii oficiilor poştale. Şeful Oficiului Poştal Judeţean susţine că în ciuda disponibilizărilor există un deficit de personal la nivelul ghişeelor şi oficiilor poştale, dar până la finalizarea procesului de disponibilizare nu vor putea fi organizate concursuri pentru ocuparea locurilor puse la bătaie.

  Calculele sindicaliştilor
  Preşedintele filialei Satu Mare a Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România, Tripon Trandafir, a declarat că potrivit calculelor făcute de conducerea Poştei Române, ar fi trebuit disponibilizaţi la nivel naţional 4.458 de angajaţi, însă la intervenţia sindicatului au fost salvate 800 de locuri de muncă. Preşedintele sindicaliştilor sătmăreni a menţionat că susţine în primă fază disponibilizările în cazul celor care vor să plece din sistem. “Noi susţinem ca în prima fază să fie concediaţi cei care vor să plece din sistem, în condiţiile în care vor primi salariile compensatorii, abia apoi să se decidă alte disponibilizări”, a mai spus Trandafir Tripon. Cei care vor fi disponibilizaţi, în funcţie de vechime, vor primi între 3 şi 30 de salarii compensatorii. La nivelul judeţului Satu Mare există în acest moment 487 de angajaţi repartizaţi în 45 de agenţii poştale, 30 de ghişee poştale şi 14 oficii poştale.

  Alexandra Ardelean

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE