Consilierul științific principal al președintelui Comisiei Europene (CE), Anne Glover, a declarat, potrivit Euractiv, că dovezile științifice existente permit un acord privind exploatarea gazelor de șist. Luna trecută, la lansarea cartei verzi privind obiectivele europene în materie de energie și climă, comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger, își declara, la rândul său, sprijinul pentru exploatarea gazelor de șist. “Mă declar în favoarea extracției gazelor de șist, în special din motive de siguranță, dar și pentru a reduce prețul gazelor”, declara domnia sa subliniind că „în Statele Unite, stat mare producător de gaze de șist, prețul gazului este de patru ori mai mic decât în Europa”. Gazele de șist au dus la o revigorare a industriei americane, iar Agenția Internațională pentru Energie estimează că SUA vor fi independente energetic până în 2035. Problemele de mediu par, însă, cele care țin pe loc dezvoltarea sectorului în UE. Connie Hedegaard, comisarul european pentru acțiuni climatice se numără printre cei care se arată sceptici în ceea ce privește înregistrarea unei evoluții pozitive în Europa, domnia sa subliniind că există mari diferențe în ceea ce privește exploatarea pe cele două continente, acestea urmând să și crească semnificativ costurile pentru statele europene, potrivit Euractiv.
“Nu ne așteptăm să fie la fel de ușor în Europa: atât condițiile geologice cât și reglementările de mediu și solurile sunt diferite”, a declarat domnia sa la același eveniment de luna trecută.
Europa, în faza negării
Anne Glover susține, însă, că din punct de vedere științific, exploatarea gazelor de șist comportă riscuri similare exploatării cărbunelui sau a utilizării energiei eoliene. “Nu trebuie să intrăm într-o fază de negare. Din punctul meu de vedere, dovezile ne vor permite să avansăm (cu producția de gaze de șist). Dar în ceea ce privește extracția și producția, există subiecte de natură ne-științifică de dezbătut”, este de părere consilierul științific principal al lui José Manuel Barroso. O poziție similară a adoptat și europarlamentarul portughez António Fernando Correia de Campos, președinte al panelului de evaluare a opțiunilor științifice și tehnologice din cadrul Parlamentului European. „Este clar că în cinci ani Europa va importa gaze de șist din SUA la un preț de un sfert până la prețuri de un sfert până la o cincime din prețurile actuale ale importurilor de gaze. Opinia noastră are la bază paradigma negării, ceea ce este echivalentul unui pas în urma principiului preventiv, a spus domnia sa. Deocamdată statele membre rămân divizate în ceea ce privește exploatarea gazelor de șist. În timp ce Marea Britanie anunța, la finalul anului trecut, stimulente fiscale pentru încurajarea exploatării, iar Polonia declara că până în 2020 va investi 12,5 milioane de euro în explorare, Franța a impus un moratoriu extracției gazelor de șist. La rândul său, România a dat undă verde explorării. Lipsa unei poziții comune a UE a stârnit critici dure din partea industriașilor europeni care amenință că își vor reloca activitățile peste Ocean, dar și din partea unor mari grupuri energetice precum OMV. Compania austriacă Voestalpine a renunțat deja la memorandumul semnat cu România și Bulgaria pentru construcția unui combinat siderurgic la Marea Neagră, investiția de 550 milioane euro fiind redirecționată către Statele Unite.