Subiectul Roșia Montana este pe buzele tuturor parlamentarilor, ei dezbătând acest subiect peste tot: pe holuri, in plen, pe la comisii sau în grupurile lor politice. Greu se mai lucrează pe alte proiecte. Comisia specială s-a întrunit în prima zi de lucru și s-a stabilit programul de lucru. Președintele comisiei, Darius Valcov (PSD) a declarat că intenționează să ceară puncte de vedere din toate sferele sociatății românești pentru o ințelegere aprofundată a fenomenului Roșia Montana.
“Vom invita la dezbatere biserica ortodoxă, biserica catolică, biserica Greco-catolică, Academia Română, BNR, ASE, Uniunea Arhitecților din România, Ministerul Dezvoltării. De asemenea, săptămâna viitoare vom avea o discuție cu șefii SRI si SIE pe acest subiect, pentru ca membrii acestui for să vadă dacă sunt reale suspiciunile legate de bonitatea firmei RMGC și posibila influență asupra unor factori decidenți”, a precizat senatorul Vâlcov.
Membrii comisiei l-au audiat , ieri, pe ministrul Culturii, Daniel Barbu, cel a care a dat un aviz favorabil pentru exploatarea de la Roșia Montana. Potrivit surselor noastre, Barbu a fost criticat dur de colegii liberali pentru semnătura pusă pe acest proiect. La comisie, ministrul Culturii a declarat că până în 2001, “nimeni nu a fost preocupat de situația de la Roșia Montana, nimeni niciodată”. “Este vorba despre un patrimoniu de 300 de case, 41 de locașuri de cult care sunt clasate monumente istorice de grupa B. Exista o vechime de 1900 de ani de exploatare la Roșia Montana.Patrimoniul a fost scos la suprafață din 2001, iar după 2007, programul pentru protejarea patrimoniului nu a mai finanțat din bugetul de stat. Eu am încredere că dacă litera acestui acord este respectat, în 10-12 ani vom putea propune Roșia montana pe lista patrimoniului UNESCO”, a precizat ministrul Barbu. Acesta a mai spus că “potrivit estimărilor companiei, RMGC a cheltuit până acum 32 de milioane de euro. Trebuie să vă spun că minerii care sunt angajați acum de către companie lucrează aproape exclusive în arheologie. Un fapt înduioșător, în opinia mea, Compania a restaurat deja 20 de imobile, monument istoric din cele 41, dar numai imobile care îi aparțin, adică pe care le-a cumpărat”.
Disputele politice au continuat și ieri între PSD și PNL. După ce președintele Camerei Deputaților declarase ieri că și liderul PNL, Crin Antonescu ar trebui să vină în mijlocul ortacilor de la Roșia Montana „pentru că el va fi votat și de oamenii din această zonă”, șeful liberal a ținut să-i dea replica: „ Nu sunt dispus să-mi pun căscuța aia albă și să intru în mină de dragul cuiva sau a unui partid”.