More

    România îşi menţine liniile de politică externă de prudenţă faţă de o intervenţie în Siria

        Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, că România îşi menţine liniile de politică externă de prudenţă faţă de o intervenţie în forţă în Siria şi solidaritate faţă de aliaţi dacă vor lua această decizie, menţinând mai multe scenarii. “Ne menţinem liniile de politică externă consecvent, prudenţă faţă de o intervenţie în forţă în Siria şi solidaritate cu aliaţii noştrii, dacă vor lua această decizie”, a spus Băsescu, la un interviu pentru “Adevărul”.
    El a adăugat că România nu va fi consultată în cazul unei intervenţii “militare chirurgicale” a SUA în Siria pentru că nu are capabilitatea militară pentru astfel de intervenţii şi a adăugat că este o uriaşă problemă care duce la nevoia de prudenţă. “Problema care se pune în cazul unei intervenţii militare chirurgicale a SUA este dacă această intervenţie va avea sau nu ripostă. Porblema este: va riposta Damascul? După părerea mea, da”, a mai spus Băsescu.
    El a menţionat mai multe scenarii, precizând că este obligat să se gândească la ce este mai rău. Unul dintre scenarii ar fi ce se întâmplă în cazul căderii Guvernului Bashad al-Assad, cu ce va fi înlocuit şi ce se va întâmpla cu influenţa Rusiei odată cu schimbarea de regim, în urma unui război. “Mai rămâne Rusia, cu singura ei bază militară din Mediterana de Est, presupunem că îndepărtarea lui Bashad al-Assad va genera pierderea acestei baze.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE