More

  Sătmarul ar putea fi patrulat de miliţia pensionarilor

  militie

  După ultima tentativă eşuată de formare a unor echipe de pensionari menite a supraveghea  lucrările edilitare pe raza municipiului Satu Mare, reprezentanţii asociaţiilor de pensionari iau în calcul formarea unor  echipe care să patruleze prin municipiul reşedinţă de judeţ. Deşi pare greu de crezut, pensionarii susţin că propunerea îi aparţine managerului general al Poliţiei Locale Satu Mare, Florin Găzdac. Anunţul a fost făcut în cadrul şedinţei Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vâstnice. Din câte se pare, aceste echipe vor avea drept sarcină activităţi de supraveghere în municipiu, în special pe fapte antisociale sau de natură edilitară. În aceste condiţii, vorbim, nici mai mult nici mai puţin, decât de înfiinţarea unei  veritabile miliţii populare. Cel puţin acest lucru reiese dacă luăm în considerare DEX-ul, care ne spune că miliţia este o “armată nepermanentă sau de rezervă”. Cu alte cuvinte, miliţia pensionarilor va fi “armata de rezervă” a Poliţiei Locale. Am trăit s-o vedem şi pe asta!

  Atenţie sătmăreni!  
  Dacă e să îi credem pe cuvânt pe reprezentanţii asociaţiilor care apără drepturile vârstnicilor din judeţ, managerul general al Poliţiei Locale Satu Mare le-a propus acestora să înfiinţeze o serie de echipe formate din pensionari, care să ia la pas străzile municipiului reşedinţă de judeţ şi să apeleze de urgenţă echipajele Poliţiei Locale pentru a interveni. Mai mult, s-a vorbit chiar şi despre înfiinţarea unei linii speciale de urgenţă, după modelul telefonului verde, prin intermediul căreia pensionarii să poată alerta gratuit Poliţia Locală. De asemenea, având în vedere vârsta înaintată a unor pensionari şi pentru a evita eventualele neplăceri provocate de potenţiale confruntări fizice, s-a vorbit chiar şi despre înfiinţarea unor patrule mixte, formate din pensionari şi poliţişti locali. Dacă reprezentanţii pensionarilor au subscris unei astfel de iniţiative, singurul sceptic a fost, în mod curios, chiar preşedintele Asociaţiei Judeţene a Pensionarilor, Mircea Marian. “Au mai fost astfel de iniţiative, chiar din partea Primăriei Satu Mare, şi nu ne-a băgat nimeni în seamă. Sarcina noastră era să supraveghem lucrările edilitare şi să sesizăm eventualele nereguli. Din păcate, nu am fost băgaţi în seamă de nimeni. Eu zic că nu are rost să ne pierdem timpul pe degeaba”, a acuzat Mircea Marian.

  Primele acuze au şi apărut
  Nici nu a fost înfiinţată încă miliţia pensionarilor, căci potenţialii coordonatori au şi identificat deja o serie de probleme majore în municipiul Satu Mare. Primul aspect semnalat a fost cel legat de malurile Someşului. Autorul: colonelul în rezervă Mircea Blideran. “Ori mutăm Satu Mare de pe cursul râului Someş, ori mutăm Someşul. Nu se poate ca albia majoră a Someşului să arate cum arată. A fost o vară secetoasă şi se putea interveni pentru îndepărtarea buturugilor, pentru toaletarea copacilor. Nu se vor mai întâlni repede cu astfel de ocazii. Acest lucru cade în responsabilitatea Apelor Române (Sistemul de Gospodărire a Apelor – n.red.). Deşi spun că nu au bani, sunt fonduri destule, dar nu fac nimic. Nu se poate ca malurile Someşului să arate ca o pădure, să fie pline cu câini”, a acuzat Mircea Blideran.
  Nu a scăpat prilejul de a urechea autorităţile nici colonelul (r) Vasile Silaghi, care s-a arătat intrigat de modul în care înţeleg să ia decizii membrii Comisiei pentru siguranţa circulaţiei din cadrul Primăriei Satu Mare. Colonelul (r) Vasile Silaghi i-a acuzat pe membrii Comisiei pentru siguranţa circulaţiei de rea-credinţă, în condiţiile în care nu au fost de acord cu realizarea unei treceri pentru pietoni pe strada Iuliu Maniu. “Nu se poate ca pe strada Iuliu Maniu, lungă de 450 de metri, să nu fie treceri pentru pietoni decât la extremităţi. Deja doi pensionari au fost amendaţi că au trecut strada prin alt loc. Consider că cei din Comisie, care toţi au permis şi şofează, sunt împotriva pietonilor”, a acuzat Vasile Silaghi.
  Ciprian Bâtea

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE