More

    Ai smarphone? VEZI câţi MB consumi dacă intri pe site-uri de ştiri

    smart

    Smartphone-urile şi tabletele au devenit cele mai populare electronice ale vremurilor noastre. Dacă  nu sunt conectate la internet, devin risipă de tehnologie şi cu nimic mai presus de un telefon standard şi mult mai ieftin. În reclamele TV, operatorii de telefonie mobilă de pe piaţa locală promovează ca beneficiu cei 250 sau 500 MB de trafic pe care îi oferă la diverse abonamente sau opţiuni pentru cartelele PrePay. Vă prezentăm, mai jos, ce puteţi face cu aceste opţiuni de date mobile:

    Consumul de date va creşte rapid în următorii ani în România, pe măsură ce tot mai multe persoane trec pe smartphone-uri. Rata de penetrare a telefoanelor inteligente se situează în România la 27% şi va ajunge la 52% până la finele anului 2017, potrivit lui Ady Rugină, director de produs la Orange. „La nivel internaţional, penetrarea smartphone-urilor este de 23%. America de Nord şi Europa de Vest ocupă primele locuri în privinţa ratei de penetrare a smartphone-rilor. România are o rată de 27%. Estimările pentru 2017 arată că România va ajunge la 52%, iar la nivel global va fi 43%”, a spus el.

    În ţara noastră, consumul de date a fost impulsionat puternic de creşterea vitezei de descărcare a datelor, de la maxim 384 Kbps în urmă cu 10 ani, la până la 100 Mbps astăzi.

    Ce poţi face cu 250 MB

    Cu 250 MB de date poţi face unul din următoarele lucruri, potrivit unei prezentări a operatorului britanic de telefonie mobilă O2: poti trimite 250.000 de e-mailuri text (fără formatare HTML şi fără ataşamente); trimite aproximativ 500 de e-mailuri cu ataşamente; vizita de 2.500 de ori Twitter; intra de 750 de ori pe un site de ştiri care oferă mult conţinut multimedia (ex. Gândul.info); vizualiza 30 de videoclipuri de 4,5 minute pe YouTube. Cu 500 MB, poţi face de două ori mai multe lucruri: 60 de videoclipuri pe YouTube, 500.000 de e-mailuri text ş.a.

    Depăşirea acestor plafoane costă foarte mult în România. De exemplu, Orange oferă un trafic suplimentar de 30 MB la opţiunile sale de internet la preţul de 0,50 euro, pentru cei care au opţiuni de date activate. Pentru cei care  nu au niciun fel de opţiune de date, preţurile sunt: pentru pachetele de voce activate până la data de 19 septembrie 2012, tariful este de 1,116 euro/MB (TVA inclus), iar pentru abonamentele Delfin activate începând cu data de 19 septembrie 2012 de 0,5 Euro/MB (TVA inclus). Ceilalţi operatori taxează la fel. În aceste condiţii nu este indicat să accesaţi internetul pe mobil dacă nu aveţi o opţiune de date activată şi să va asiguraţi, atunci când achiziţionaţi un telefon, că acesta are conexiunea de date oprită.

    Operatorii oferă şi opţiuni de date la care nu eşti taxat după ce ai consumat cantitatea de date. Însă după atingerea plafonului maxim, vitezele oferite sunt foarte mici (ex. 128 Kbps).

    În luna mai a acestui an, volumul de trafic mediu lunar pe fiecare cartelă SIM activă din România era de 200 MB. „Apariţia a tot mai multor dispozitive mobile şi a cloud-ului mobil a dus la un volum de trafic de date de peste 200 MB/lună de fiecare cartelă SIM activă”, potrivit lui Bogdan Iana, director executiv ANCOM.

    Cantitatea de date consumate depinde de sistemul de operare, numărul de aplicaţii instalate pe dispozitivul mobil, setările acestuia şi dimensiunea ecranului. Cu cât ecranul este mai mare, cu atât mai multe date consumă terminalul. Testele au arătat că Android este platforma cu cel mai mare consum de date.

    Folosiţi serviciul de tethering cu grijă

    Smartphone-urile moderne pot fi folosite ca router de internet pentru alte dispozitive. Prin serviciul tethering, şi alte dispozitive, precum laptopul, folosesc serviciul de date al telefonului. De obicei, folosirea unui laptop conectat la internet prin intermediul unui smartphone presupune un consum foarte mare de date, deoarece site-urile sau imaginile sunt afişate la dimensiunile reale. De exemplu, o oră de videochat pe Skype poate consuma un trafic de date de 1 GB, potrivit companiei deţinute de Microsoft.

    Sfaturi pentru a reduce consumul de date

    Aveţi grijă ca atunci când sunteţi acasă să folosiţi o conexiune wireless pentru a vă conecta la internet de pe smartphone şi tabletă. Un router wireless bun costă în jur de 80 de lei. Dacă aveţi o conexiune fixă acasă, cu un router veţi oferi internet în casă pentru mai multe dispozitive. Viteza conexiunii rămâne foarte bună, chiar dacă vă conectaţi wireless şi nu direct prin fir. De asemenea, trebuie să opriţi lucrul în fundal al aplicaţiilor atunci când nu le folosiţi din setările smartphone-ului sau tabletei.

    Cel mai mare consumator de trafic este conţinutul video. În acest moment, potrivit Cisco, peste 40% din traficul mobil de internet este reprezentat de video. În 2015, acest procent va ajunge la 66%. Potrivit lui Marius Mariţescu, Switching and Services Director la Cosmote România, peste 50% din traficul de date în reţeaua companiei este video. Încercaţi, dacă sunteţi la metrou sau pe stradă şi aţi dat, folosind smartphone-ul sau tableta, peste un videoclip interesant de pe YouTube, Daily Motion, Vimeo sau orice alt site, să salvaţi linkul şi să vedeţi clipul atunci când sunteţi acasă sau la serviciu, conectaţi la reţeaua wireless sau să îl accesaţi de pe computer.

    Cât consumă utilizatorii în funcţie de sistemul de operare

    Utilizatorii de Android sunt cei mai mari consumatori de date mobile. În medie, aceştia consumă 582 MB pe lună. Urmează utilizatorii de iPhone cu 492 MB lună şi cei de Windows Phone cu 317 MB pe lună.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE