More

    Cum scapi uşor de mahmureală?

    bea

    Dacă după fiecare beţie cruntă ţi-ai jurat că nu te vei mai atinge de alcool, măcar să-ţi explicăm de ce mahmureala e aşa nasoală.

    Mahmureala: starea post-beţie pe care o încearcă orice băutor de alcool care depăşeşte raţia recomandată de medici, influenţat de starea de bine ce apare odată cu primul pahar consumat. Motivul e simplu: raţionalitatea nu mai funcţionează sub vraja alcoolului, iar scopul pe care ţi-l setezi involuntar este de a întreţine starea semi-narcotică în care ai intrat. Şi uite aşa hârtiile din portofel se reduc treptat, cu fiecare pahar sau sticlă cumpărate. Dacă încă mai eşti lucid, ai destule şanse să prevezi durerile de cap şi greaţa cu care o să te alegi în ziua următoare, însă rareori acest lucru te-a oprit din a bea până la refuz. Aşadar, mahumreala este celebră în toată lumea şi nimeni nu scapă de ea, mai devreme sau mai târziu. Până data viitoare când o s-o faci lată (mai ales că weekend-ul e aproape), iată nişte lucruri interesante despre aceasta.

    Dacă, pe lângă faptul că îţi place să bei până cazi sub masă, mai eşti şi fumător, trebuie să ştii că ţigările consumate împreună cu alcoolul îţi vor agrava mahmureala care te paşte. Se presupune că tutunul te ”convinge” că nu ai băut destul, aşa că, fumând, vei bea automat o cantitate mai mare de alcool şi, deci, faptul că vei fi beat-mort e deja o certitudine. În afară de asta, ţigările amplifică simptomele mahmurelii cu care te vei confrunta vrei-nu vrei.

    Partea bună a industriei băuturilor alcoolice e că este o afacere atât de profitabilă încât, cel mai probabil, nu o să falimenteze niciodată. Însă şi mahmureala este avantajoasă din punct de vedere economic, pentru că aduce un profit de 148 de miliarde de dolari anual. Calculat pentru o singură persoană, în medie un adult pierde 2.000 de dolari într-un an, fie pe leacuri de combatere a durerilor de cap şi a altor semne ale mahmurelii, fie din cauza zilelor în care lipseşte de la muncă drept consecinţă a consumului prea mare de alcool.

    Un studiu despre alcool arată că băuturile de culoare închisă sunt mai toxice decât cele incolore. Spre exemplu, romul sau whiskeyul conţin mai multe substanţe toxice, numite congeneri, decât vodca sau ginul. Aceste substanţe fermentează în corp şi se transformă în formaldehide, care sunt destul de dăunătoare organismului. Oamenii de ştiinţă sugerează totuşi, dacă ai o afinitate pentru whiskey, să îl combini cu apă şi, bineînţeles, să bei cu măsură!

    În mod natural, unele persoane resimt mai puternic efectele mahmurelii, altele sunt ceva mai rezistente în această privinţă. De câte ori nu ai băut „cot-la-cot” cu un prieten, iar a doua zi el era fresh, iar tu cu un picior în groapă? Acest lucru depinde de metabolismului fiecăruia, adică de numărul de enzime din corp care distrug substanţele toxice din alcool, precum acetaldehidele. Spre exemplu, asiaticii sunt cei mai oropsiţi din acest punct de vedere, pentru că ei beneficiază de un organism sărac în enzime, motiv pentru care  mahumureala pentru ei seamănă destul de mult cu sfârşitul lumii.

    Dacă te-ai întrebat vreodată, după o beţie straşnică, în timp ce începi să-ţi aminteşti ruşinat de cele petrecute cu o seară în urmă, de ce simţi că îţi explodează capul, avem şi răspunsul. Durerea de cap este o consecinţă a dehidratării corpului şi a creierului, în special. Alcoolul inhibă hormonii responsabili de menţinerea nivelului corect de apă din corp, de aceea creierul tău se ”usucă” şi ai senzaţia că te doare. Spre deosebire de bărbaţi, femeile sunt predispuse la mahmureli mai severe, deoarece nivelul de apă din organism este mai scăzut, aşa că nu prea au cu ce să dilueze alcoolul consumat.

    Aşadar, dacă studiile specialiştilor nu te-au convins să bei moderat, ţine minte că poţi diminua efectele mahmurelii dacă mănânci alimente bogate în proteine, cum ar fi carnea, nucile, brânza şi nicidecum, aşa cum se spune, consumând şi mai mult alcool!

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE