Sunt cateva lucruri relationate cu sezonul rece: noptile linistite, mai mult timp de lenevit, respiratie grea… Apoi mai e vinul rosu, pastele, mai putin timp afara si ireversibilele cateva kilograme in plus, care sosesc pentru a ramane, ca un musafir nepoftit pe timp de toamna.
Dar nu trebuie sa fie asa neaparat, crede medicul nutritionist Zoe Bingley-Pullin. Te poti bucura in continuare de mancarea calda in timp ce-ti mentii greutatea sub control, pentru ca iti aducem sfaturi specializate despre alimentele specifice anotimpului rece!
1. Imi plac fructele de vara si urasc ca iarna optiunile sunt limitate. Ce fructe pot consuma in sezonul rece si cum le pot incorpora in dieta mea?
Avocado, mere, rodii, grapefruit, kiwi, mandarine, portocale, fructul pasiunii, pere, toate acestea sunt fructe de sezon. Incearca sa le combini intr-o salata asortata, adaugand putin iaurt, scortisoara si miere deasupra.
2. In anotimpul rece, trec de la vin alb la vin rosu. Asta imi afecteaza silueta?
Un pahar de vin alb poate avea pana la 120 de calorii, pe cand un pahar de vin rosu are 270 de calorii, dar contine o cantitate mai mare de antioxidanti. Toate vinurile stimuleaza acidul hidrocloric, care poate da senzatia de foame, asa ca cel mai important e consumul moderat.
3. Ce alimente ma ajuta sa-mi intaresc sistemul imunitar iarna?
Cele care contin zinc, precum scoicile, nucile, semintele de floarea-soarelui, ovazul, sardinele si ghimbirul, dar si cele bogate in beta-caroten (morcovi, rosii, porumb, cartofi dulci, papaia, mango, spirulina, grau incoltit). Incearca sa prepari o bautura din aceste fructe si legume, la care sa adaugi un shot de suc din grau incoltit sau spirulina – e cel mai bun medicament preventiv contra racelii!
4. Cand vine vremea rece, beau foarte putina apa comparativ cu vara. Cum pot sa ma obisnuiesc sa beau mai multe lichide?
Nu trebuie sa bei neaparat apa rece. Fa-ti multe ceaiuri din plante sau pune felii proaspete de capsune si mere in apa fierbinte.
5. Cum pot sa evit kilogramele in plus pe care le acumulez de obicei in sezonul rece?
Acest sezon iti da mai multa pofta de mancare, deoarece corpul tau “lucreaza” pentru a mentine o temperatura calda. E bine sa mananci mese calde (supe si tocanite) care dau senzatia de satietate. Adauga si gustari “inofensive”, cum ar fi nucile si semintele, laptele cald combinate cu castane coapte, supa miso (preparat vegetarian specific japonez, care se serveste la finalul unei mese), un mar copt servit cu stafide si iaurt sau un suc de legume.
6. Incerc sa mananc alimente usoare seara, dar multe mancaruri din sezonul rece, cum ar fi pastele, sunt bogate in carbohidrati. Care sunt alternativele?
Nimic nu e mai bun decat puiul la cuptor cu legume, dar inlocuieste cartofii cu conopida, dovlecel si varza de Bruxelles.
7. Toamna nu mai am chef sa mananc salata mea obisnuita de ton la pranz. Exista si altfel de pranzuri usoare pentru pauza de masa de la birou?
Inlocuieste-o cu o tocanita de linte si legume, plus o felie de paine cu cereale integrale. Sanatos, consistent si cald!
8. E adevarat ca iarna corpul nostru are nevoie de un strat de grasime?
In niciun caz nu are nevoie de mai mult decat stratul natural de grasime – in loc sa castigi kilograme in plus, mai bine mai adauga haine!
9. Sunt legumele congelate o alternativa buna la salatele de vara?
Nu se compara cu cele proaspete, dar daca le folosesti pe cele congelate pentru ca ti-e mai usor, nu mai adauga sare, e posibil sa contina deja.
10. Imi place sa iau micul dejun cu prietenele. Ce pot sa mananc daca n-am chef de salata de fructe?
Ouale-ochiuri cu avocado, somonul afumat si rosiile coapte sunt o alternativa excelenta.
11. Care e alternativa “calda” la cafea?
Incearca sa-ti prepari lapte cald cu scortisoara sau miere. Si ceaiul din plante iti face bine.