More


  O bancă a fost amendată de Protecţia Consumatorilor! VESTE BUNĂ pentru toţi românii cu credite

  - Advertisement -

  banca

  Un sucevean care s-a adresat Protecţiei Consumatorului, reclamând dobânzile prea mari calculate de bancă pentru un credit de 200.000 de euro, a obţinut reducerea dobânzii, totodată unitatea bancară fiind amendată cu 5.000 de lei, transmite corespondentul Mediafax.

  Comisarul-şef adjunct al Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Suceava, Vasile Latiş, a declarat, marţi, corespondentului Mediafax că un sucevean care la sfârşitul lunii noiembrie 2007 a contractat de la BCR un credit de 200.000 de euro s-a adresat, în octombrie 2010, CJPC Suceava, reclamând modul de calcul a dobânzii.

  Reclamaţia a fost verificată de un comisar al CJPC Suceava, care a constatat că este întemeiată şi a dispus sancţionarea unităţii bancare cu 5.000 de lei şi recalcularea sumelor conform EURIBOR la şase luni plus 1,5 puncte procentuale.

  Latiş a mai spus că banca a contestat în instanţă procesul-verbal, iar instanţa a dat dreptate consumatorului, validând procesul-verbal întocmit de comisarul CJPC Suceava prin care s-a stabilit că dobânda trebuie calculată în funcţie de EURIBOR. Totodată, instanţa a stabilit şi că modificarea trebuie transpusă printr-un act adiţional.

  Potrivit procesului-verbal încheiat de CJPC Suceava, banca a stipulat în actul adiţional că dobânda variabilă, în funcţie de EURIBOR la şase luni, este prestabilită la 9,512%, la care se mai adaugă marja de 1,5 puncte procentuale, ceea ce face ca dobânda pe care este obligat să o plătească clientul este de 11,012%, iar CJPC a dispus ca banca să încheie un nou act adiţional prin care dobânda să fie calculată după formula EURIBOR la şase luni plus 1,5 puncte procentuale.

  În prezent, rata EURIBOR la şase luni este de 0,34%. EURIBOR este dobânda de referinţă pe piaţa interbancară la finanţarea în euro.

  După rămânerea definitivă a deciziei instanţei, CJPC Suceava a somat banca să plătească amenda de 5.000 de lei până în data de 16 octombrie 2013, iar până în 21 octombrie să modifice actul adiţional şi să restituie banii încasaţi în plus începând cu noiembrie 2010.

  Vasile Latiş a mai declarat că instituţia a primit, luni, din partea Direcţiei Juridice-Biroul Litigii din cadrul băncii respective o adresă prin care se specifică faptul că s-a achitat amenda de 5.000 de lei şi că urmează să încheie cu clientul un act adiţional cu noua dobândă.

  “În urma acestui act adiţional va fi operată modificarea în sistemul informatic al băncii, urmând să fie recalculate sumele datorate conform noului procent de dobândă, urmând să fie restituite clientului sumele ce vor rezulta ca fiind achitate în plus faţă de sumele datorate de acesta”, a spus Latiş, care a precizat că sumele vor fi restituite în contul clientului.
  El a mai spus că după punerea în aplicare a dispoziţiilor instanţei, Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Suceava va fi informat de bancă, printr-o altă adresă, privind măsurile luate.

  Latiş a menţionat că CJPC Suceava a câştigat sau are pe rol mai multe acţiuni de acest gen.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img