More

  Ofiţeri americani, sancţionaţi pentru că au lăsat deschisă uşa postului de control al bombei atomice

  bomba

  Patru ofiţeri din cadrul forţelor aeriene americane au fost pedepsiţi pentru că, în cazul a două incidente, au lăsat deschisă uşa care duce la postul de lansare a bombei atomice pe care ar fi trebuit să o păzească, au dezvăluit marţi oficiali citaţi de AFP.

  Centrele de control ale armei nucleare americane sunt în permanenţă ocupate de doi ofiţeri care supraveghează bomba. Or, lor le este interzis oficial să deschidă şi, cu atât mai mult, să lase deschisă uşa care duce la postul lor, în timp ce unul dintre cei doi este absent sau doarme.

  Dar în aprilie, la baza Minot, în North Dakota, în timp ce unul dintre cei doi ofiţeri de gardă dormea, coechipierul său a lăsat să intre bucătarul care le aducea mâncarea, a declarat locotenent-colonelul John Sheets, purtător de cuvânt al Global Strike Command, care conduce misiunile nucleare ale forţelor aeriene.

  O lună mai târziu, la baza Malmstrom, în Montana, unde se află o treime dintre armele intercontinentale americane, un alt ofiţer a întredeschis uşa de la postul de control pentru a lăsa să intre o echipă de mentenanţă, în timp ce colegul lui dormea.

  În ambele cazuri, ofiţerii au lăsat “uşile deschise în timp ce acestea ar fi trebuit închise”, a subliniat locotenent-colonelul Sheets, iar al doilea ofiţer ar fi trebuit trezit înainte de deschiderea uşii.

  Ofiţerii responsabili de aceste erori au pierdut salariul pe două luni, în timp ce colegii lor au primit fiecare câte o scrisoare de mustrare.

  Cele două incidente reprezintă noi probleme pentru forţele strategice americane. În august, o inspecţie la forţele aeriene a calificat drept “nesatisfăcătoare” unitatea care se ocupă de controlul misiunilor intercontinentale (ICBM) de la Malmstrom.

  În mai, 17 ofiţeri ai bazei de la Minot au rămas fără certificare după o evaluare incorectă a aptitudinilor lor de a desfăşura operaţiuni de lansare.

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE