Într-o derută generalizată, locuitorii din Cartierul funcţionarilor au crezut că Primăria municipiului Satu Mare le pregăteşte o surpriză de proporţii: centura de ocolire să treacă prin cartier, iar vreo 37 de case să fie rase de pe faţa pământului. Ceea ce nu au înţeles locatarii este că planul cu dărâmarea caselor le aparţinea autorităţilor comuniste, conform unui Plan Urbanistic Zonal elaborat în 1975, iar documentul nu mai este de actualitate. În ceea ce priveşte “centura de ocolire”, vorbim de fapt despre o şosea interioară, “o porţiune din inelul interior al Sătmarului”, după cum susţin autorităţile. Totuşi, nici măcar acest drum nu este de actualitate, în condiţiile în care administraţia locală nu dispune de fonduri în acest sens. În această situaţie, totul nu a fost decât un simplu foc de paie.
PUZ-ul buclucaş
În vederea întocmirii Planului Urbanistic General, Primăria municipiului Satu Mare lucrează la un nou Plan Urbanistic Zonal (PUZ) în zona denumită “Cartierul funcţionarilor”. Dar pentru acest proces este nevoie de revocarea anumitor prevederi din vechiul PUZ. Mai exact, conform fostului PUZ adoptat în anul 1975, un număr de 37 de case trebuiau rase de pe faţa pământului pentru a se asigura în zonă terenul necesar realizării unui drum cu patru benzi de circulaţie. Informaţia a fost interpretată în mod total eronat, creând panică în rândul proprietarilor de case din zonă, care au protestat vehement împotriva falsei intenţii a administraţiei locale de a le expropria casele şi a le demola. Totodată, oamenii au crezut că ditamai centura de ocolire ar urma să treacă taman prin mijlocul pitorescului Cartier al funcţionarilor. Nimic mai fals, în condiţiile în care este vorba despre o simplă şosea. Dar cum nu sunt bani pentru o astfel de investiţie, totul rămâne doar pe hârtie. De altfel, acest lucru este garantat tocmai de către directorul firmei care a elaborat Planul Urbanistic Zonal, şi anume Tiberiu Gunthner.
Realitatea este pro-locatari
În realitate este vorba despre o cu totul altă intenţie, total opusă demolării. Şi anume, în noul Plan Urbanistic Zonal Primăria municipiului Satu Mare doreşte să ridice interdicţia de a se putea construi în zonă prin modificarea fostului Plan Urbanistic Zonal elaborat în anul 1975. Mai exact, din cele 37 de proprietăţi care nu puteau fi extinse, doar 11 proprietari vor rămâne cu interdicţia de a mai construi. În rest, ceilalţi 26 de proprietari din Cartierul funcţionarilor îşi vor putea obţine autorizaţiile de construcţie şi, implicit, vor putea construi după ridicarea acestei interdicţii.
Autorităţile locale susţin că nu s-a pus niciodată problema demolării unor locuinţe. Cel puţin nu de către actualele autorităţi democratice. Căci fostul regim comunist intenţiona să facă tocmai acest lucru. Şi anume: demolarea a 37 de case. “Nu s-a pus în niciun moment problema demolării unor case (cel puţin nu după 1989, n.red.). Este vorba doar despre ridicarea interdicţiei de a se putea construi în zonă, interdicţie prevăzută în fostul Plan Urbanistic Zonal întocmit în 1975. Din cele 37 de proprietăţi, doar în 11 cazuri se va menţine această interdicţie, pentru că în viitor se va realiza în zonă lărgirea drumului şi se vor face exproprieri”, dă asigurări arhitectul şef al Primăriei municipiului Satu Mare, Alexandra Başa.
Nevoia de normalitate
Şeful Comisiei Urbanism din cadrul Consiliului Local Satu Mare, Nits Janos, a fost persoana care a vorbit cel mai clar despre nevoia de a intra în normalitate. Concret, pentru că unele planuri urbanistice zonale sunt vechi şi depăşite de actualele nevoi, în anumite zone nu se poate construi nimic din cauza unor interdicţii luate în baza unor documente elaborate de autorităţile fostului regim comunist. “Sunt terenuri care stau de 20 sau 30 de ani fără nicio rezolvare. Nu se poate construi nimic pe ele din cauza documentaţiilor depăşite”, a concluzionat Nits Janos. Consilierul sătmărean a vorbit despre importanţa reevaluării vechilor Planuri Urbanistice Zonale, astfel încât ele să corespundă actualelor necesităţi şi realităţi. “Oricum nu se poate realiza nicio expropriere în zonă, căci exproprierea nu se poate face decât în baza unei investiţii concrete”, a ţinut să îi liniştească pe locuitorii din Cartierul funcţionarilor. În cel mai fericit caz, în zonă se va investi peste vreo patru decenii, susţin specialiştii. Concluzia: nimeni nu atentează la proprietatea sătmărenilor şi şoseaua interioară nu se va realiza din lipsă de fonduri. Cel puţin nu în următorii 30-40 de ani.