More

  Român condamnat la MOARTE!

  condamnat

  Un român în vârstă de 21 de ani a fost condamnat la moarte de Înalta Curte de Justiţie din Malaezia pentru trafic de droguri.  Judecătorul Datuk Akhtar Tahir a declarat că apărarea nu a reuşit să ofere argumente rezonabile în faţa acuzării. Bărbatul, un şofer cu jumătate de normă, este suspectat că ar fi făcut trafic de 1.494 de grame de metamfetamină, descoperită la verificarea bagajelor sale, pe aeroportul internaţional din Kuala Lumpur, la 26 iunie anul trecut.

  Hotărârea de condamnare la moarte pentru trafic de droguri a unui cetăţean român în Malaezia nu este una definitivă, sentinţa urmând a fi supusă căilor de atac prevăzute de legislaţia locală, informează MAE, precizând că urmează a mai avea loc alte două căi de atac.

  “Ambasada României la Kuala Lumpur cunoaşte foarte bine situaţia cetăţeanului român si este implicată în acordarea de asistenţă consulară încă de la apariţia acestui caz. Totodată, este menţinut contactul permanent cu acesta, cu familia sa şi autorităţile locale. Potrivit informaţiilor furnizate de misiunea diplomatică, hotărârea de condamnare nu este una definitivă, sentinţa urmând a fi supusă căilor de atac prevăzute de legislaţia locală. Aceasta este prima etapă a procesului, urmând a mai avea loc alte două căi de atac”, informează MAE, la solicitarea MEDIAFAX.

  În precizare se arată că orin intermediul MAE, cetăţeanul român beneficiază de serviciile unui avocat, cât şi de legătura cu familia sa, iar pe parcursul tuturor termenelor procesuale, reprezentantul Ambasadei a fost prezent în sala de judecată.

  “În marja Adunării Generale ONU din septembrie 2013, ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a avut o discuţie cu omologul malaezian, ocazie cu care a fost reiterat interesul părţii române cu privire la situaţia cetăţenilor români, cât şi faptul că autorităţile române urmăresc atent desfăşurarea proceselor. Cetăţeanul român a fost vizitat periodic de către reprezentantul Ambasadei. La iniţiativa MAE au fost organizate reuniuni de lucru la care au participat reprezentanţi ai autorităţilor române (DIICOT, Ministerul Justiţiei, Agenţia Naţională Antidrog, Inspectoratul General al Poliţiei Române, precum şi consulul Ambasadei României în Malaezia). Ca urmare a activităţii acestui grup de lucru, autorităţile române au demarat procedurile necesare încheierii unui Acord bilateral cu partea malaeziană de transfer al condamnaţilor”, informează MAE.

  Ministerul precizează că a fost demarată o campanie referitoare la conştientizarea pericolelor la care se expun cărăuşii de droguri.

  “Această campanie este derulată atât prin media, cât şi prin intermediul misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare din străinătate. Atât Centrala MAE cât şi o serie de misiuni diplomatice române sunt în contact cu o serie de ministere de externe europene, încă de la debutul acestui caz, în vederea identificării celor mai adecvate mijloace de asistenţă consulară în astfel de cazuri. Totodată, în contextul eforturilor depuse, o delegaţie din Centrala MAE a efectuat o vizită la Kuala Lumpur pentru a urmări la faţa locului desfăşurarea proceselor”, mai precizează MAE, menţionând că misiunea diplomatică este pregătită să acorde asistenţă şi protecţie consulară în limita competenţelor.

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE