More

  Trecutul militar securizat al senatorului Marian

  valer

  Ajuns din întâmplare senator al României, numitul Marian Valer încearcă să ascundă relaţiile sale cu Securitatea. Relaţii care au debutat de pe vremea când şi-a satisfăcut stagiul militar la trupele de intervenţii ale Securităţii Statului. Aici s-a perfecţionat ca lunetist, lucru de care face mare paradă şi în prezent. Prin intermediul aceloraşi legături se pare că a reuşit să avanseze de la gradul de sublocotenent la cel de căpitan, fără să participe la concentrările organizate la unitatea de Securitate de la Tăşnad. Nu trebuie omis faptul că securiştii îl ştiau ca pe un homosexual notoriu încă din 1985. Deşi homosexualitatea era aspru pedepsită pe vremea respectivă, numitului Marian Valer i s-a permis să-şi continue cariera în cadrul Procuraturii Locale Satu Mare, obţinând anual calificativul “foarte bine”.

  Armata la Securitate, trecută sub tăcere
  În biografia sa oficială, senatorul independent Marian Valer este foarte lapidar în legătură cu trecutul său militar. “În perioada septembrie 1979 – iunie 1980 am făcut stagiul militar cu termen redus (9 luni), iar după absolvirea facultăţii am fost avansat sublocotenent în rezervă, actualmente deţinând gradul de căpitan în rezervă”, susţine numitul Marian Valer pe site-ul său neactualizat de aproape o jumătate de an. Primul lucru care sare în ochi este faptul că acesta se fereşte să specifice arma la care şi-a satisfăcut stagiul militar cu termen redus. Potrivit unor surse apropiate de senator, acest lucru se explică prin faptul că şi-ar fi satisfăcut stagiul militar la Securitate Intervenţii. Dacă ar fi făcut armata la infanterie sau la vânători de munte, nu ar fi avut niciun motiv să nu precizeze acest lucru. Însă armata făcută la Securitate nu sună absolut deloc bine în CV-ul unui parlamentar care neagă orice legături cu această instituţie. Asta deşi Gazeta de Nord-Vest a intrat în posesia unui act al Securităţii, care atestă că actualul senator independent era cunoscut ca un homosexual notoriu de către lucrătorii instituţiei încă din 1985.
  În anumite cercuri, senatorului independent Marian Valer îi plăcea să se laude cu pregătirea sa militară specială. Abordând o atitudine de Rambo, acesta se lăuda cu faptul că a fost un foarte bun lunetist şi că era capabil să coboare în rapel în timp record. În schimb, s-a ferit să dezvăluie unde a căpătat o asemenea pregătire specială şi ce alte chestii mai speciale a mai fost învăţat în timpul stagiului său militar.

  Concentrări fentate sau refuzate
  Luând ca punct de reper CV-ul oficial, Marian Valer a fost avansat la gradul de sublocotenent în rezervă după absolvirea Facultăţii de Drept, lucru care a avut loc în 1984. Rămâne o enigmă modul în care actualul senator independent a ajuns căpitan în rezervă. Adică ce merite deosebite l-au recomandat pentru avansarea la gradul de locotenent şi apoi la gradul de căpitan. Potrivit regulamentelor militare, putea fi avansat de la gradul de sublocotenent la cel de locotenent după patru ani, adică în 1988, iar la cel de căpitan după cinci ani, adică în 1993. Însă şi pentru a fi avansat în acest fel, numitul Marian Valer ar fi trebuit să participe la concentrările organizate la fosta unitatea de Securitate din Tăşnad, lucru care nu s-a întâmplat. “Marian Valer mi s-a confesat că nu a fost la concentrările cu scoatere din producţie organizate la fosta unitate de Securitate din Tăşnad înainte de Revoluţie, respectiv la Jandarmeria Satu Mare după Revoluţia din 1989. A refuzat şi a fentat toate acele concentrări, spre deosebire de ceilalţi colegi din Procuratura Satu Mare. Din cauza firii sale mai mult decât rebele, nu putea suporta gândul că va fi sub comanda unui locotenent pe durata cursurilor”, ne-a declarat fostul comandant al Batalionului Multinaţional de Geniu “Tisa” Satu Mare, colonelul (r) Ioan Timiş.

  Avansări de-a dreptul enigmatice
  În mod inexplicabil, deşi a refuzat să participe la concentrări, numitul Marian Valer a fost avansat totuşi la gradul de căpitan. Chestionat despre modul în care ar fi fost posibilă o asemenea avansare, colonelul (r) Ioan Timiş a fost cât se poate de categoric, afirmând că avansarea se datorează colaborării cu Securitatea. “Neparticipând la concentrări, Marian Valer nu avea cum că fie avansat în mod normal de la gradul de sublocotenent la cel de locotenent, iar apoi la cel de căpitan. Avansarea sa se datorează în mod cert colaborării operative fructuoase pe care a avut-o cu Securitatea în perioada în care a activat în cadrul Procuraturii Locale Satu Mare”, ne-a declarat fostul comandant al Batalionului Multinaţional de Geniu “Tisa” Satu Mare, colonelul (r) Ioan Timiş.
  Ipoteza colonelului (r) Ioan Timiş este cât se poate de logică. Tânărul procuror Marian Valer, ajuns în 1984 la Satu Mare, a devenit şantajabil de la începutul anului 1985 de către ofiţerii de Securitate care îi cunoşteau pasiunile homosexuale. Potrivit celebrului articol 200 din Codul Penal al Republicii Socialiste România, “relaţiile sexuale între persoane de acelaşi sex se pedepsesc cu închisoare de la unu la cinci ani”. Faptul că a rămas în continuare în Procuratura Locală Satu Mare, ocupându-se de supravegherea urmăririi penale şi activitate judiciară în instanţă, obţinând în fiecare an calificativul “foarte bine”, după cum se laudă Marian Valer în curriculum vitae postat pe site-ul personal, demonstrează că actualul senator independent a cedat şantajelor ofiţerilor fostei Securităţi, colaborând cu aceştia. Avansarea în grad putea fi una dintre răsplăţile primite pentru această colaborare continuată probabil şi după Revoluţia din Decembrie 1989.

  Alex Ohaha

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE