Turcia deschide tunelul care va face legătura dintre Asia şi Europa

tunel

Turcia a inaugurat marti un tunel de cale ferată construit pe sub Strâmtoarea Bosfor, care va face legătura între două continente, Asia şi Europa. Proiectul a necesitat de o investiţie totală de 4 miliarde de dolari, subliniază BBC.

Inaugurarea a avut loc la cea de-a 90-a aniversare a Republicii Turcia.

Primul ministru turc, Recep Tayyip Erdogan, promovează de ani buni proiectul de inginerie submarin, conceput pentru prima oară de un sultan otoman în 1860.

Construcţiile au început în 2004, dar au fost amânate de excavările arheologice.

Tunelul are o lungime totală de 13,6 kilometri, dintre care o secţiune subacvatică de 1,4 kilometri.

Proiectul poartă numele de Marmaray, ce provine de la Marea Marmara şi de la cuvântul “ray”, echivalentul în limba turcă a şinelor de cale ferată.

Guvernul turc speră ca noua legătură pe sub Bosfor să devină o rută comercială importantă, spune reporterul BBC, James Reynolds.

În teorie, ziua în care va fi posibil transportul cu trenul din Londra în Beijing prin Istanbul este tot mai aproape.

În cadrul proiectului Marmaray vor fi modernizate şi liniile de tramvai existente care fac legatătura între partea sudică a oraşului prin Strâmtoarea Bosfor.

Istanbul este unul din cele mai mari oraşe din lume, cu aproape 16 milioane de locuitori. Aproximativ două milioane de personae traversează în fiecare zi Bosforul pe cele două poduri existente, situaţie care duce deseori la ambuteiaje de amploare, conform agenţiei de presă AFP.

Noul tunel subteran este proiectat să transporte 75 de mii de oameni în fiecare oră în ambele direcţii.

“Crearea unei axe de transport între punctele estice şi vestive ale oraşului va rezolva problema” aglomerării traficului, spune primarul Istanbulului, Kadir Topbas.

Criticii proiectului patronat chiar de premierul Erdogan susţin că tunelul subteran nu reprezintă decât o ambiţie “faraonică”  a actualului lider al executivului turc, alternative mult mai eficiente fiind, în opinia lor, un al treila aeroport, un canal paralel, sau un al treilea pod peste Bosfor.

Tunelul de cale ferată, care va fi inaugurat marţi în prezenţa premierului Japoniei, Shinzo Abe, este parţial funcţional, însă autorităţile susţin că porţiunea rămasă de terminat este limitată, raportează AFP.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Citește și...

Cine va fi testat, cu prioritate, pentru COVID-19?

  Institutul de Sănătate Publică a anunțat schimbări importante ale „definiției de caz COVID-19”. Care sunt cele 13 categorii de români care vor fi...

Ce se va întâmpla în România, după 16 august?

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, propune ca starea de alertă, ce va expira, pe 16 august, să fie prelungită pentru încă 30 de zile.   “Aceasta...

Candidatul PSD la Primăria Satu Mare, Dorel Coica, a făcut declaraţii de presă împreună cu fostul inspector școlar general Călin Durla

Candidatul PSD la Primăria municipiului Satu Mare, Dorel Coica, a afirmat ieri, în cadrul unei conferințe de presă, că în perioada de pandemie ar...

Lipsă de bun simț…

Am tot vorbit, la rubrica noastră, despre tot felul de parcări. Nesimțite sau nu. Dar astăzi vom vorbi despre parcările periculoase. Cum este cea...

Promovarea participării pe piața muncii a tinerilor cu risc de marginalizare socială

Tinerii cu risc de marginalizare socială sunt persoane cu vârsta cuprinsă între 16 – 26 ani care indeplinesc condițiile de a fi șomeri și...