VEZI cine câştigă 6 milioane de dolari pe zi!face

Cei mai bine plătiţi zece directori de companii din SUA au câştigat fiecare anul trecut pentru prima dată peste 100 de milioane de dolari, iar împreună 4,7 miliarde de dolari, jumătate din suma aceasta revenindu-i însă celui mai bine plătit CEO, cofondatorul Facebook Mark Zuckerberg.  

Zuckerberg a fost anul trecut şeful de companie cu cele mai mari câştiguri din SUA, arată un studiu realizat de firma GMI Ratings, citat de cotidianul The Guardian.

Câştigurile totale ale şefului Facebook s-au situat la 2,27 miliarde de dolari, respectiv peste 6 milioane de dolari pe zi. Zuckerberg a avut un salariu de bază de doar 503.205 dolari, în timp ce marea parte a pachetului salarial enorm a provenit din exercitarea unei opţiuni pentru 60 de milioane de acţiuni Facebook la listarea companiei anul trecut.

Jumătate din directorii prezenţi în top zece sunt fondatori ai companiilor pe care le conduc, în timp ce restul sunt doar angajaţi.

“Nu am mai văzut niciodată aşa ceva. De obicei sunt câţiva directori peste 100 de milioane de dolari, dar nu toţi primii zece”, a declarat Greg Ruel, autor al raportului publicat anual de GMI.

Zuckerberg este urmat de Richard Kinder, şeful companiei energetice Kinder Morgan. Kinder a câştigat anul trecut 1,16 miliarde de dolari. Chiar dacă are un salariu simbolic de numai 1 dolar, Kinder a vândut acţiuni de peste 1,1 miliarde de dolari pe care le deţinea la companie.

Pe poziţia a treia se situează Mel Karmazin, directorul Sirius XM Radio, cu 255,3 milioane de dolari. Karmazin, un veteran printre şefii de companii de radio din SUA, a demisionat în decembrie şi a primit un bonus de 9,5 milioane de dolari, cel mai mare din rândul celor zece directori. Cea mai mare parte a pachetului salarial a fost asigurată de opţiunile de achiziţie de acţiuni la preţ preferenţial, care au contribuit cu 244 milioane de dolari la suma totală.

Top cinci este completat de Gregory Maffei, şeful Liberty Media, cu 254,8 milioane de dolari, urmat de CEO-ul Apple, Tim Cook, cu 143,8 milioane de dolari.

Şeful Apple a obţinut anul trecut aproape 140 de milioane de dolari din vânzarea unor acţiuni primite în anii precedenţi.

În top zece se află şi Edward Stack, şeful Dick’s Sporting Goods – 142 milioane de dolari, Gregory Maffei, director al companiei Liberty Interactive – 136,4 milioane de dolari, Howard Schultz, CEO-ul Starbucks – 117,5 milioane de dolari, Marc Benioff, şeful salesforce.com – 109,5 milioane de dolari şi Frank Coyne, director al Verisk Analytics – 100,4 milioane de dolari.

Gregory Maffei etse prezent de două ori în top zece, pe locurile 4 şi 7, în urma câştigurilor înregistrate din posturile de director general la companiile Liberty Media şi Liberty Interactive. Suma totală încasată de Maffei de la ambele companii, de 391 milioane de dolari, l-ar plasa pe acesta pe locul al treilea.

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts