Agricultorii sătmăreni se revoltă împotriva vânătorilorDSCF1940

La propunerea consilierului judeţean Oliviu Buzgău, liderul Asociaţiei Producătorilor Agricoli din judeţul Satu Mare, în cadrul şedinţei de ieri a Autorităţii Teritoriale pentru Ordine Publică (ATOP) a fost ridicată problema pagubelor produse culturilor agricole de către vânat, în special de către mistreţi. La întâlnirea convocată în scopul identificării unor soluţii pentru evitarea pagubelor, respectiv pentru acordarea de despăgubiri fermierilor afectaţi au fost invitaţi reprezentanţii tuturor gestionarilor de fonduri de vânătoare din judeţ.

Mistreţii fac ravagii în culturile agricole
Consilierul Oliviu Buzgău a arătat că, din cauza numeroaselor culturi de porumb, floarea soarelui şi grâu din zona localităţilor Foieni, Urziceni, Berveni, Tăşnad şi Cehal, distruse complet de mistreţi, Asociaţia Producătorilor Agricoli intenţionează să apeleze la măsuri mai hotărâte împotriva gestionarilor fondurilor de vânătoare pentru a obţine despăgubiri, cum ar fi acţionarea în instanţă. Preşedintele ATOP, Pinter Jozsef, a dat exemplul unei culturi de circa 60 de hectare de porumb distrusă în totalitate de mistreţi în zona localităţii Urziceni.
Responsabilul cu vânătoare din cadrul Direcţiei Silvice Satu Mare, Daniel Dragoş, a arătat că gestionarii fondurilor de vânătoare nu au control asupra turmelor de mistreţi, care vin inclusiv din Ungaria. Din cauza legislaţiei, mistreţii nu pot fi vânaţi în orice perioadă a anului. Obţinerea unei autorizaţii pentru împuşcarea unor mistreţi în extrasezon durează o săptămână, perioadă în care aceştia provoacă pagube însemnate. Reprezentanţii celorlalte asociaţii de vânători au arătat că nu există un hectar de pădure în care animalele să poată sta liniştite, fiind afectate de tăierile masive de lemne, de apicultorii care intră de-a valma în păduri, de turmele de oi care traversează pădurile. Preşedintele Asociaţiei de vânătoare Valea Bercului, Balog Sandor, a reclamat faptul că numeroşi proprietari nu fac absolut nimic pentru a-şi proteja culturile, ba chiar compromit măsurile luate de vânători pentru a împiedica animalele să iasă din pădure.

Îngrădirea pădurilor, singura soluţie
Preşedintele Asociaţiei Ariana 2006, Vasile Sântăuan, a arătat că singura soluţie de evitare a pagubelor o constituie îngrădirea pădurilor. Întrucât presupune costuri ridicate, construcţia gardurilor ar trebui suportată în comun de către administraţiile locale, asociaţiile de producători agricoli şi gestionarii fondurilor de vânătoare. Consilierul judeţean Ioan Viman a arătat că soluţia este viabilă, adăugând faptul că legislaţia în domeniul vânătorii nu este suficient de clară şi de fermă. Fostul primar al Negreştiului, Nicolae Bura, a declarat că asociaţiile de producători agricoli şi gestionarii fondurilor de vânătoare trebuie să colaboreze îndeaproape, îndeplinindu-şi fiecare sarcinile prevăzute de lege. Acesta a adăugat că s-ar putea lua ca model legislaţia din Ungaria în domeniu, care este mult mai completă.
La finalul întâlnirii, reprezentanţii asociaţiilor de vânătoare au cerut ATOP să propună o modificare a Legii vânătorii, astfel încât să permită vânarea mai uşoară a mistreţilor care provoacă pagube în culturile agricole, respectiv să solicite primăriilor să desemneze câte un reprezentant care să ţină legătura cu gestionarii fondurilor de vânătoare.
Szasz Lorand

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts