More


  Aproape 200 de specii de păsări sunt în pragul dispariției

  =

  aez698ku

  Un număr de 197 de specii de păsări sunt incluse în categoria ‘în pericol critic de dispariție’ pe lista roșie pentru anul 2013 cu speciile amenințate, întocmite de BirdLife International, grup de asociații de protecție a păsărilor.

  În comunicatul difuzat luni de organizația Natagora (natagora.be) se arată că, din cele 10.065 de specii cuprinse în ediția 2013 a listei, cele 197 de specii amenințate de dispariție reprezintă un record neatins până astăzi, relatează 7sur7.be.

  ‘Dispariția habitatului, reconversiile agricole, speciile invazive și schimbările climatice constituie principalele amenințări. Dacă aceste probleme nu sunt abordate serios, lista va deveni tot mai lungă’, spune Leon Bennum, director al departamentului de știință, politică și informare al BirdLife.

  Speciile de pe lista roșie sunt împărțite în opt categorii de amenințare, în funcție de evoluția, mărimea și repartizarea geografică a populațiilor de păsări. Categoria ‘în pericol critic de dispariție’ este cea mai apropiată de extincția totală în natură și se apreciază că o specie din opt este în prezent amenințată (în categoriile ‘în pericol critic de dispariție’, ‘în pericol’ și ‘vulnerabil’), arată BirdLife.

  Deși cifrele sunt alarmante, există și evoluții pozitive, menționează Natagora. ‘Două specii de albatros — una din cele mai amenințate familii de păsări de pe planetă — sunt de acum considerate ca fiind expuse la un risc mai mic de dispariție, după ce populația a crescut’, mai arată asociația.

  BirdLife a inclus proiecte prioritare într-un program de prevenire a dispariției unor specii de păsări, iar asociațiile locale desfășoară acțiuni concrete pentru salvarea a circa 60 dintre cele mai amenințate.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img