Se împlinesc, iată, 50 de ani de când J.F. Kennedy a fost împuşcat mortal în oraşul Dallas din statul Texas de către Harvey Lee Oswald dar, la o jumătate veac de la evenimentul tragic care a schimbat lumea, un val de mistere acopetă încă circumstanţele în care a fost ucis cel mai iubit preşedinte american. Era dimineaţa zilei de 22 noiembrie 1963. “Preşedintele lumii libere” ateriza, însoţit de soţia sa, Jacqueline Bouvier-Kennedy, pe aeroportul din Dallas, la bordul Air Force One. 50 de minute mai târziu, spre maşina decapotată din care cei doi zâmbeau salutând mulţimea, au fost trase trei focuri de armă. Peste altă jumătate de oră, Kennedy era declarat mort iar vestea crimei făcea ocolul lumii. Atacatorul, Lee Harvey Oswald, a fost prins la câteva zeci de minute de când preşedintele a fost declarat mort. Avea 24 de ani când a apăsat pe trăgaci, ascuns în spatele unei ferestre de la etajul al şaselea al unei clădiri din apropiere. Când a fost prins de poliţişti, a declarat sec “Păi cred că s-a terminat totul acum”. După patru anchete oficiale, autorităţile federale au stabilit că cel care l-a ucis pe Kennedy este Oswald şi că al doilea glonţ tras de acesta, care l-a nimerit pe preşedinte în cap, a fost cel fatal.
Mărturiile uneia dintre asistentele care se afla la spitalul din Dallas şi a participat la manevrele de salvare a preşedintelui indică faptul că aceasta a văzut un glonţ suspect care nu semăna cu celelalte extrase din corpul lui J.F. Kennedy. Era glonţul fatal din cap şi a fost “înlăturat” imediat ce l-a văzut asistenta şi nu s-a mai pomenit de el din acel moment.
Detectivul Jim Leavelle, care l-a interogat pe Oswald după asasinarea lui Kennedy, a oferit presei americane detalii neştiute până acum despre momentele care au urmat după moartea preşedintelui american. Detectivul spune că a decis atunci să rămână încătuşat alături de asasin deoarece poliţia din Dallas primea prea multe ameninţări cu moartea la adresa lui Oswald. Acesta a râs şi a spus că nimeni nu va trage în el. Totuşi, la scurt timp, Oswald a fost împuşcat de către Jack Ruby, angajat al unui club de noapte din Dallas. În ceea ce îl priveşte pe Oswald, Leavelle mai spune că atunci, fără să aibă la dispoziţie staţii de emisie-recepţie sau GPS-uri, poliţiştii americani l-au prins pe acesta în doar 88 de minute, ceea ce a reprezentat o performanţă remarcabilă dar şi ciudată pentru rapiditatea ei.
Marina Oswald Porter, văduva lui Lee Harvey Oswald, astăzi în vârstă de 72 de ani, este convinsă că soţul ei nu l-a asasinat pe preşedintele J.F.Kennedy, ci a fost doar un ţap ispăşitor al unui complot în care au fost implicate CIA şi Mafia. De altminteri, se spune că grupările ostile CIA/Pentagonului l-au ucis pe Kennedy pentru că începuse să renunţe la combaterea comunismului şi pentru că tot el l-a concediat pe directorul CIA, după eşecul din Golful Porcilor. O altă variantă a asasinatului este aceea că nemulţumiţi de ofensiva administraţiei prezidenţiale faţă de crima organizată, liderii mafioţi l-au ucis pe Kennedy, urmărind în acelaşi timp înlăturarea de la putere a fratelui său, Robert, procuror general la acea vreme. În sfârşit, nu sunt puţini cei care afirmă că asasinatul a fost comis de exilaţi cubanezi de dreapta, ca răzbunare pentru invazia CIA cu scopul de a-l îndepărta pe Fidel Castro, în 1961. Eşecul acestei misiuni a fost pus pe refuzul lui Kennedy de a mobiliza şi forţele aeriene ale armatei SUA.
Un lucru este însă semnificativ. Chiar şi după 50 de ani, peste jumătate dintre americani – mai exact 61% – cred că “Băiatul de Aur” al Americii a fost ucis într-o conspiraţie mondială.
Voicu D. Rusu