More  Când trebuie montate cauciucurile de iarnă?

  iarna

  Conform Poliţiei Rutiere, purtarea anvelopelor de iarnă este obligatorie din momentul în care începe să ningă, indiferent de perioadă, cât timp este carosabilul acoperit de zăpadă.

  Obligativitatea dotării autovehiculelor cu cauciucuri de iarnă nu depinde de un anumit interval de timp , ci de condiţiile meteorologice, după cum se precizează în Ordonanţa de Guvern 5/2011. Astfel, şoferii trebuie să aibă cauciucuri de iarnă doar când circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, indiferent de perioada calendaristică.

  Spre exemplu, dacă pe 31 decembrie este soare, iar carosabilul nu este acoperit cu zăpadă,  Poliţia Rutieră nu are cum să te amendeze legal că nu ai cauciucuri de iarnă pe maşină”, a mai precizat oficialul de la  Brigada Rutieră. Mulţi sunt confuzi şi cred că anvelopele de iarnă sunt obligatorii de la data de 1 noiembrie, când de fapt legea nu ţine cont de perioada calendaristică, ci strict de starea drumurilor. Astfel, dacă aveţi o maşină cu anvelope de vară şi asfaltul este uscat, deşi afară sunt condiţii de iarnă, nu puteţi fi sancţionat. Dacă în schimb începe să ningă, veţi fi nevoit să lăsaţi maşina în parcare, altfel riscaţi o amendă.

  Normal, obligativitatea punerii anvelopelor de iarnă nu ţine doar de lege, ci şi de comportamentul nesigur pe timp rece al anvelopelor de vară.

   

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE