More


  China alege România ca cel mai important pilon din Europa Centrală

  - Advertisement -

  li

  Premierul chinez, Li Keqiang a ținut ieri un discurs instoric în Parlamentul României, în prezența deputaților și a senatorilor, dar și a președinților consiliilor județene și a primarilor reședințelor de județ. Oficialul chinez a anunțat, în mod oficial, construirea unei relații speciale cu România, care va constitui o punte de legătură, “un pilon”, de cooperare nu numai cu Europa Centrală și de Est, cu chiar cu Uniunea Europeană. Acesta a menționat în pledoaria sa, istoria cooperării pe plan economic, dar și cultural, anunțând încheierea unor acorduri comerciale, primul de anvergura fiind pus în aplicare chiar de anul viitor: importul de 5000 de vite, iar în următorii 10 ani se va ajunde la un număr de aproape 3 milioane de vite, porci și oi. Oficialul de la Beijing a comparat relațiile dintre cele două țări cu un vapor foarte mare, care are în acest moment vânt prilenic în acest moment ce traversează oceane pentru a ajunge la destinație.

  “E prima mea vizita in Europa de cand am preluat functia de premier.Nu e prima mea vizita in Romania. Acum 20 de ani am mai vizitat tara dvs. Cu toate ca atunci tara dvs a suferit schimbari importante, programul vizitei mele nu a fost schimbat. Asta dovedeste ca indiferent de schimbarile pe plan international si cele politice, prietenia dintre popoarele noastre nu se schimba niciodata. Am fost surprins de schimbarile din tara dvs, mai ales in contextul crizei international”, a declarat premierul Li Keqiang. În acest context, oficialul chinez a dezvăluit faptul că prețedintele Senatului, Crin Antonescu i-a promis că-i va face o surpriză: întâlnirea cu un prieten de acum 20 de ani al primului-ministru chinez, din perioada când acesta a vizitat pentru prima dată România, fiind vorba despre un senator al țării noastre. “România și poporul roman au manifestat harnicia și înțelepciunea manifestându-se ca un tigru european din Europa Centrală și cea de Est”, a mai spus premierul Li Keqing, menționând că” Romania are o istorie indelungata si o cultura splendidă” iar “prietenia chino-romana are o istorie inlungata. In sec al XVI-lea, a fost carturarul Milescu Spatarul”.

  Acesta a subliniat că țara sa, “China a devenit deja cel mai mare partener economic al Romaniei din Asia. China alege Romania ca un pilon important pentru cooperarea cu Europa Centrala si de Est si pentru cooperarea cu UE”. “China si Romania sunt prieteni adevărați, care se cunosc la nevoie. Filmul Valurile Dunării și alte filme românești au rămas în mintea oamenilor din China. Serialele chinezești sunt favorite pentru poporul român. Există un proverb român: apa trece, pietrele rămân. In China avem și noi un proverb: prietenia e înrădăcinată și va fi înfloritoare. Prietenia chino-romana a trecut toate încercările și e profund înrădăcinată în sufletele popoarelor celor două țări”, a mai spus premierul chinez.
  Li Keqiang a menționat o serie de propuneri de colaborare cu România: “În primul rând aprofundarea încrederii politice dintre cele două țări. Ambele țări au din ce în ce mai mare nevoie să pornească de la interese pe termen lung. Convergențele de interese sunt din ce în ce mai largi. Avem nevoie să promovăm schimburile la nivel înalt în toate sectoarele. În al doilea rând propunerea mea constă în dezvoltarea potențialului de cooperare. E nevoie să extindem comerțul bilateral și să promovam cooperarea industrială.

  Anul viitor China va importa din România aproape 5.000 de vite și în următorii zece ani importul va crește, piața chineză are o creștere din ce in ce mai mare. Cele două părți vor să construiască împreună parcuri economice comune. Regimul de vize oferit de guvernul român și memorandumul de promovare a investițiilor oferă condiții favorabile pentru investiții și comerț. A treia propunere e construirea de repere pentru proiecte mari. Infrastructura din România are nevoie de modernizare iar China are această forță, are instalații avansate, tehnologia e nu numai sigura, dar și cu prețuri mici. China și România sunt hotarate să înființeze grupuri de lucru pentru construirea de căi ferate de viteză mare și reactoare nucleare.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img