More


  Chiţoiu spune că Băsescu l-a rugat să nu-l schimbe pe Radu Gheţea de la conducerea CEC. VEZI de ce

  - Advertisement -

  aolx5wdr

  Ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, a afirmat că a fost sunat de către preşedintele Traian Băsescu, în urmă cu două-trei săptămâni, care l-a rugat ca Radu Gheţea să nu fie schimbat de la conducerea Casei de Economii şi Consemnaţiuni (CEC) Bank, fără a motiva această intervenţie.

  Iniţiativa lui Băsescu de a-i telefona lui Chiţoiu, pentru a-i cere să nu-l schimbe din funcţie pe Radu Graţian Gheţea, preşedintele CEC numit în timpul guvernării Tăriceanu, a fost confirmată în această seară prin purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, Bogdan Oprea, care a nuanţat însă solicitarea preşedintelui.

  Declaraţia lui Chiţoiu a fost făcută miercuri seara, la Guvern, în contextul în care Ioana Băsescu, fiica preşedintelui Traian Băsescu, a luat, în 9 septembrie 2013, un credit în lei de la CEC Bank, în valoare de 4,6 milioane lei, pentru a cumpăra un teren de 290 hectare din judeţul Călăraşi, împrumut garantat cu soldurile prezente şi viitoare ale unui cont deschis la CEC şi cu terenul agricol achiziţionat.

  El a răspuns astfel întrebat de un jurnalist, care a invocat “surse bancare”, dacă este adevărat că Băsescu l-a sunat pentru a-i cere ca Gheţea să nu fie schimbat de la CEC.

  “M-a sunat acum două-trei săptămâni, pentru că este în procedură de schimbare statutul CEC Bank privind schimbarea modului de administrare al acestei bănci şi cred că domnul preşedinte Gheţea a dat fuga la domnul preşedinte Băsescu să ceară sprijinul pentru a nu fi schimbat în eventualitatea în care se va schimba sistemul de conducere la CEC Bank. M-a rugat….”, a spus Chiţoiu.

  El a adăugat că i-a răspuns preşedintelui că, în momentul în care va fi luată o decizie de schimbare a modului de administrare a CEC Bank, va fi realizată şi o evaluare a activităţii actualei conduceri a CEC.

  “Dacă banca a performat sub actuala conducere, rămâne pe funcţie; nu a performat, nu rămâne pe funcţie”, a conchis Chiţoiu.

  O oră mai târziu, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei a susţinut că solictarea lui Băsescu a fost aceea ca Gheţea să nu fie schimbat înainte de încetarea manatului in 2014. Discuţia a avut loc, potrivit lui Oprea, „în data de 17 octombrie a.c. în jurul orei 15.30″. “În cursul acesteia, domnul preşedinte Traian Băsescu l-a avertizat pe domnul ministru Daniel Chiţoiu să nu-l schimbe din funcţie pe preşedintele CEC Bank, domnul Radu-Graţian Gheţea, înainte de terminarea mandatului legal”, a nuanţat purtătorul de cuvânt al lui Băsescu.

  Îniţiativa este justificată de Oprea în baza articolului constituţional care vorbeşte de rolul de mediator al preşedintelui şi motivată cu două argumente. Primul: “mandatul domnului Radu-Graţian Gheţea la conducerea CEC Bank expiră în anul 2014, iar întreruperea acestuia fără o motivaţie temeinică este de natură a crea neîncredere în instituţia bancară”. Al doilea: “domnul Radu-Graţian Gheţea deţine, în prezent, şi funcţia de preşedinte al Consiliului Director al Asociaţiei Române a Băncilor, funcţie rezervată numai directorilor de bănci. După înlocuirea pe criterii politice a conducerii EximBank, domnul preşedinte Traian Băsescu l-a avertizat pe domnul ministru Daniel Chiţoiu că schimbarea din funcţie, nejustificată şi tot pe criterii politice, a domnului Radu-Graţian Gheţea este de natură să creeze neîncredere în sistemul bancar românesc”, a susţinut Oprea.

  Premierul Victor Ponta a afirmat la rândul său că a fost informat despre această discuţie şi că preşedintele a sunat astfel la un ministru pentru a pune “o pilă” pentru un şef de bancă.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img